Според нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) светът е изправен пред "зашеметяващ" излишък на петрол, съобщава Times.

Очаква се световното търсене да достигне своя връх през 2029 г. - една година по-рано от предишните прогнози на МАЕ - и да започне да се свива през следващата година, се посочва в доклада.

Но САЩ и други страни извън Океания ще продължат да увеличават предлагането на петрол, което ще доведе до голям излишък през това десетилетие, се отбелязва в статията.

Мнението на МАЕ контрастира с прогнозата на групата на производителите на петрол Опек, която вижда, че търсенето ще нараства дълго след 2029 г., отчасти поради по-бавното преминаване към по-чисти горива, и все още не е предвидила пик, съобщава Ройтерс.

Ръстът на търсенето на петрол се забавя от въвеждането на чисти технологии и усилията за енергийна ефективност, които все повече компенсират нарастващото търсене на изкопаеми горива от азиатските пазари и световните авиационен и нефтохимически сектори, съобщава BusinessGreen.

В статията се отбелязва, че въглеродните емисии от петрола могат да достигнат своя връх още през 2026 г.

До 2030 г. общият капацитет за предлагане се очаква да нарасне до близо 114 млн. барела дневно, което е с 8 млн. барела дневно над прогнозираното световно търсене, съобщава Independent. Financial Times също отразява историята, като я поставя на първа страница.