Светът е на път да достигне най-горещата си година, тъй като границата от 1,5 градуса по Целзий е надхвърлена за 12 поредни месеца.

Учените твърдят, че тази година е на път да бъде най-горещата в историята, след като глобалните температури "надхвърлиха прага от 1,5C за всеки от последните 12 месеца, а моретата достигнаха най-топлите си температури за 15 поредни месеца", съобщава Financial Times.

Материалът продължава: "Юни е 13-ият пореден месец, който е бил най-горещият в книгата, съобщи Службата за климатични промени "Коперник".

Температурата на въздуха на повърхността на Земята е 16,66C, което е с 0,14C над предишния максимум за юни, достигнат миналата година.

Това се случи въпреки ранните признаци на естествено възникващото в Тихия океан застудяващо метеорологично явление Ла Ниня, което сменя ефекта на затопляне Ел Ниньо."

Вестникът добавя: "Средната глобална температура за последните 12 месеца е била с 1,64C над средната стойност за периода 1850-1900 г., като всеки от месеците е бил с поне 1,5C по-топъл от средната стойност за прединдустриалния период."

Цитира се Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник", който казва: 

"При този темп на затопляне в началото на 2030 г. ще надхвърлим прага от 1,5С по смисъла на Парижкото споразумение."

FT обяснява: "Въпреки че всеки от последните 12 месеца е бил над това ниво, дългосрочната средна температура се оценява от учените за период от едно или две десетилетия."

В публикациите на Гардиън, Ройтерс и Асошиейтед прес се разглежда историята. (Вж. статията на Carbon Brief "Анализ: Какво означават рекордните глобални горещини за преодоляването на границата от 1,5 градуса по Целзий.")