Около 28 000 жители са били принудени да се евакуират след избухването на горски пожар в Северна Калифорния, докато "щатът се гърчи в брутална и потенциално историческа гореща вълна", съобщава "Гардиън".

Пожарът "Томпсън" бързо се е разпространил на повече от 3500 акра в близост до град Оровил, на около час път от столицата на Калифорния Сакраменто, продължава изданието.

Повече от 1400 служители на пожарната са изпратени да се борят с огъня, който в сряда следобед е бил "0% локализиран", отбелязва "Гардиън". Потвърдени са осем наранявания, като поне половината от тях са били пожарникари, допълва изданието.

Властите все още не са потвърдили колко постройки са пострадали, въпреки че местни източници на информация твърдят, че домове и превозни средства са били "погълнати", съобщава New York Times.

Няколко държавни водни съоръжения са засегнати от заповеди за евакуация, но калифорнийският департамент по водни ресурси заяви, че няма риск за язовир Оровил, най-високия язовир в САЩ, допълва изданието. "Условията навън в нашия окръг това лято са много по-различни от тези, които преживяхме през последните две лета.

Горивата са много гъсти, храстите са сухи и, както виждате, всеки вятър ще разнесе пожара много бързо", казва пред Washington Post началникът на противопожарното звено в Бют Гарет Сьолунд.

През последните две години в щата се наблюдаваха влажни зими и леки пожари, но тази година пожари избухнаха в целия щат, включително в Централната долина и Южна Калифорния миналата седмица, където най-големият беше пожарът Basin Fire с площ 14 000 акра във Фресно, се казва още в доклада.

Властите в Оровил отмениха ежегодното празненство с фойерверки на 4 юли, позовавайки се на евакуацията и щетите, причинени от пожара Томпсън, съобщава Асошиейтед прес. Тази история е отразена и от CNN, Los Angeles Times, Forbes и Independent и др.