Учени от университета на Колорадо в Боулдър установиха, че изменение в климата е довело до значително отстъпление на ледовете в редица райони в Арктика и до поява на уж изчезнали растения, които около 40 000 години са били изолирани, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.

Били изследвани остатъци от мъхове и лишеи, които израсли на канадския остров Бафинова земя, западно от Гренландия. Той се отличава с наличие на фиорди, низини и възвишения, а тънкият му слой лед е като естествен хладилник, в който се съхраняват тъкани на растения. Бафинова земя е 5-ият най-голям остров на планетата. През последното десетилетие в района се наблюдава значително затопляне и в резултат ледената покривка започна да отстъпва, оголвайки почвата под нея.

Специалистите извършили радиовъглеродно датиране на 48 образци от 30 ледени шапки и определили кога ледниците за последен път са отстъпили, а също каква е била тогавашната температура. Оказало се, че 21-ви век е най-топлият за региона през последните 115 000 години. Ако тази тенденция се съхрани, ледената покривка на остров Бафинова земя напълно ще изчезне след няколко века.

Преди около 120 хиляди години е бил налице така нареченият Еемиански интерглациален /междуледников/ период, който по сегашни преценки е бил средно  с около градус по-топъл от днешния, но благодарение на антропогенното глобално затопляне, вече сме преминали това температурно ниво и навлизаме в температурни зони, отпреди самото заледяване - преди повече от 2-3 милиона години.