Няколко милиона жители на северните райони на САЩ преживяват вълна от исторически студове със силни снеговалежи и полярни температури от минус 50 градуса по Целзий, разстроили въздушния трафик и работата на различните служби, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

>>>Вижте галерия от снимки от езерото и Чикаго>>>>

Предупреждението за мразовито време, издадено в понеделник в няколко щата от т.нар. "Среден Запад" - от Северна Дакота до Охайо - засяга над 60 милиона души. Според специализираната телевизия "Уедър чанъл" температурите може да се окажат най-ниските за последните 20 години.

Според медиите леденият вятър, който идва от полярния кръг и се насочва към източния бряг на САЩ, е взел вече най-малко три жертви.

"В прекрасния район на Средния Запад температурите достигат минус 60 градуса (по Фаренхайт - минус 51 по Целзий), най-големият студ, регистриран някога", предупреди в понеделник вечерта президентът Доналд Тръмп, поставяйки за пореден път под съмнение въздействието на човешката дейност върху глобалното затопляне. "Какво по дяволите се случва със затоплянето на климата? Моля те, върни се бързо, трябваш ни!", призова той в Туитър.

"Зимните бури не доказват, че не идва глобално затопляне", отговори също в Туитър Националната агенция за изследване на океаните и атмосферните явления (NOAA).

В градове като Де Мойн, Чикаго и Милуоки се очаква температурата да падне до минус 29 градуса по Целзий. В Чикаго, известен като "града на ветровете", сняг вали от 17 януари - 13 последователни дни, което е рекорд от зимата на 1978-79 г.

Властите в Минеаполис отвориха в обществените сгради и библиотеките спешни центрове за подслоняване, където пътниците от автобусите и влаковете могат да останат да се стоплят.

Мразовитата вълна ще бъде придружена от силни пориви на вятъра, в резултат на които температурата в Северна Дакота до четвъртък ще се усеща като минус 50 градуса и може да причини измръзване на незащитената кожа за минути, предупреди метеорологичният телевизионен канал.

Заради студа и количеството на падналия сняг училищата в щатите Уисконсин, Мичиган, Индиана, Илинойс и Айова са затворени още от понеделник. Оттогава не работят също съдилищата и повечето административни служби в Уисконсин.

Вчера и днес заради студа бяха отменени над 2000 национални и международни полета, съобщи сайтът "ФлайтЪуеър".

От вчера вали сняг и в североизточните щати. В района на столицата Вашингтон федералните служби и училищата приключиха работа по-рано. Очаква се температурите да паднат, възможно е да се образуват поледици.

От началото на седмицата икономическата столица на Канада Торонто е потънал под 30 см сняг и движението в града е силно затруднено.

Вчера бурята връхлетя и град Монреал с ветрове със скорост над 50 км/ч., поради които температурите може да паднат до минус 27 градуса, предупреди канадската метеорологична служба.