Много медии отразяват забележките относно изменението на климата, направени от китайския президент Си Дзинпин на неотдавнашна конференция, като South China Morning Post съобщава за негови думи: "Ангажиментите на Китай по отношение на целите за двойно намаляване на въглеродните емисии са непоколебими, но пътят към постигането на целите, както и начинът, темпото и интензивността на усилията за постигането им трябва и трябва да се определят от самата страна, а не да се влияят от други".

Медията цитира думите на президента: "Трябва да работим активно и последователно за намаляване на въглеродните емисии и постигане на въглеродна неутралност, да насърчаваме чиста, нисковъглеродна, безопасна и ефективна енергийна система, да ускорим формирането на нова енергийна система и да укрепим способността на страната да гарантира сигурността на петрола и газа".

Коментарите на Си съвпадат с посещението на специалния пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери в Пекин, допълва изданието.

Washington Post цитира Ли Шуо, старши политически съветник на Greenpeace в Източна Азия, който казва, че "посланието на Си - отправено по същото време, когато Кери е в града - не е случайно".

Статията цитира и Чен Ин, изследовател в държавната Китайска академия за социални науки, който заявява пред китайските медии, че САЩ "пренебрегват приноса и постиженията на Китай в намаляването на емисиите и сляпо притискат Китай да поема нереалистични ангажименти".

Bloomberg също съобщава за забележките на президента.

Отделно от това държавната телевизия CGTN пише, че изключително високите температури "постепенно променят облика на промишлеността и засягат здравето на хората" в Китай.

Global Times публикува доклад, в който цитира академика Ли Гуосян, който казва, че "въздействието на екстремните климатични условия върху доставките на храни в Китай е много ограничено".

Държавният вестник Youth.cn пише, че според китайското министерство на промишлеността и информационните технологии в Китай се наблюдава "очевиден напредък в прехода към зелени и нисковъглеродни технологии".