Масовата евакуация на хиляди туристи от гръцкия остров Родос, където бушуват горски пожари на фона на силната гореща вълна в Средиземноморския регион, предизвика медийно отразяване в целия свят.

Гръцките власти заявиха, че това е най-мащабната евакуация в историята на страната. Онези, които са попаднали в пламъците, описват хаотични и ужасяващи сцени, като някои от тях е трябвало да напуснат пеша или да намерят собствен транспорт, след като им е било казано да напуснат.

Горският пожар в централната и южната част на Родос - изключително популярен остров за туристите - гори от вторник. Това е най-големият от редица пожари в Гърция, която се задъхва от гореща вълна, която според експерти вероятно ще стане най-дългата в историята на страната."

Няколко британски вестника публикуват драматични снимки на британски туристи, бягащи от ваканционния остров - но малко от тях споменават как изменението на климата прави горещите вълни по-дълги и по-интензивни.

В "Гардиън" се казва, че "горещата вълна, обхванала Гърция, се очаква да бъде най-дългата в историята на страната, като според прогнозите този уикенд температурите ще достигнат 50-годишен максимум за юли".

Той цитира Костас Лагувардос, директор на изследователския отдел на Атинската национална обсерватория: "Според данните вероятно ще преживеем 16-17 дни на гореща вълна, което никога не се е случвало досега в нашата страна".

The Observer помества коментар на кореспондента си в Атина Хелена Смит под заглавие: "Докато моят роден град Атина гори, аз мога само да гледам с изумление как летят търсачи на слънце."

The Guardian интервюира редица хора от Южна Европа: "Хората в Италия, Испания и Гърция описват ежедневните си трудности при покачващите се температури."

The Times публикува репортаж (използвайки снимка на две млади жени, седящи до фонтана Треви в Рим) от своя кореспондент в Милано: "След като прекосих улиците без сянка в 45-градусовата жега, седнах в едно кафене, за да изпратя репортажа си за "Таймс" тази седмица, и осъзнах, че не виждам екрана на лаптопа си."