Мощната буря, която преминава през Тихия океан по посока на Филипините, се превърна в супертайфун и синоптиците предупреждават, че може да засегне северната част на страната, преди да достигне континентален Китай по-късно тази седмица, предава СиЕнЕн.

Супер тайфунът "Доксури" е със скорост на вятъра около 240 км/ч и е еквивалентен на атлантически ураган от категория 4.

Бурята се движи на север-северозапад със скорост 9 мили в час (15 км/ч) и се очаква да премине над или близо до филипинските острови Бабуян през следващите 24 часа, според метеорологичното бюро на страната.

Заедно със силните ветрове се очакват и значителни валежи, особено на Бабуянските острови и в северната част на Лусон, най-големия и най-населен остров на Филипините. "При тези условия е много вероятно да има наводнения и свлачища, предизвикани от дъждовете", предупреждава бюрото.

Очаква се и опасност от силни вълни, като максималната височина на вълните може да надхвърли 10 фута, допълва бюрото.

Предвижда се Доксури, известен във Филипините и като Егай, да продължи на северозапад, да премине близо до източната част на Тайван, където се очакват обилни валежи, и Хонконг, преди да достигне сушата в Южен Китай по-късно тази седмица.

Националният метеорологичен център на Китай прогнозира, че в петък сутринта Доксури ще засегне крайбрежните райони в източните провинции Фуджиан и Гуандун.

Във вторник (вчера) провинция Фудзиен повиши предупреждението си за опасност от тайфун до третата най-висока степен и помоли рибарските лодки да се върнат в пристанището възможно най-скоро.