До края на деня днес ще остане предимно слънчево и много горещо, с температури от 35 на северозапад до до 40-42 градуса в източните и южни райони.

НИМХ е обявил червен код за русенско и Горнотракийската низина за високи температури. Още около обяд, отначало над Дунавската равнина, ще се появи и усилва вятър от северозапад, който в северните райони в следобедните часове ще бъде силен и на моменти - с бурни пориви.

Привечер, отначало над северозападните райони, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има гръмотевични бури и локални градушки.

Преди полунощ над западните и северозападни, а около и след това - и на изток, на много места ще има гръмотевични бури, рязко усилване на вятъра и краткотрайни валежи с гръмотевици.

Локално са възможни и градушки. Температурите утре сутрин ще бъдат доста по-ниски от тези, с които свикнахме последните седмици: от 12 до 17 градуса. Ще духа умерен и силен вятър от северозапад.

През деня ще остане ветровито. НИМХ е обявил жълт код за силен вятър за Тракия и Дунавската равнина. Облачността над западната половина на страната ще намалява до незначителна. На изток ще бъде по-често облачно, с мощна купесто-дъждовна облачност и по Черноморието и на североизток ще има гръмотевични бури, силни локални поройни валежи с гръмотевици, както и градушки. Там тези явления ще продължат до вечерта.

Вятърът ще бъде умерен и силен. Дневните температури ще са от 21 до 28 градуса, на места на юг - до 30. По-хладно ще остане в Североизточна България, с температури до около 20 градуса. Там в някои места тези стойности ще бъдат по-ниски с 20-22 градуса от тези, които ще измерят днес.

Утре на континента хладно, с превалявания от дъжд, ще остане на запад и север. Както е редно, топло ще бъде в южните части, а краткотрайни валежи ще има в Източна Европа.

На Балканите, след краткото захлаждане, отново предстои постепенно повишение на температурите в края на седмицата.

В петък сутрин ще бъде доста хладно за юли, с температури от около 10-11 до 15 градуса в повечето места.

През деня ще бъде слънчево, с температури от 28 до 33 градуса. Вятърът от северозапад ще отслабне, но няма да стихва и до края на деня ще бъде слаб.

В събота и неделя ще бъде слънчево, с поява на купеста, а в събота - средна и висока облачност. Валежи, обаче, са малко вероятни.

Повишението на температурите ще продължи: в събота минималните ще са от 12 до 17, а дневните от 30 до 35 градуса, а в неделя - с още до 2-3 градуса отгоре.