Според ново проучване изменението на климата води до бързото топене на най-високия ледник на Еверест., съобщава БиБиСи.

Изследователи, ръководени от Университета на Мейн, установиха, че ледникът Южен Кол е загубил повече от 180 фута (54 м) от дебелината си през последните 25 години.

>>>Вижте снимки на Еверест и околните ледници>>>>>

Ледникът, който се намира на около 7 906 м надморска височина, изтънява 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал ледът на повърхността.

Скоростта на намаляване на ледника се дължи на затоплянето и силните ветрове.

Учените, провели изследването, са установили, че от 90-те години на миналия век насам ледът, който се е образувал за около 2000 години, се е стопил.

Те също така отбелязват, че дебелата снежна покривка на ледника е ерозирала, като е изложила на слънце черния лед под нея и е ускорила процеса на топене.

Д-р Мариуш Потоцки, един от водещите изследователи в проучването, заяви, че резултатите показват, "че ледникът Южен Кол може би е на път да изчезне - той може би вече е "реликва" от по-старо, по-студено време".

Друг автор на доклада, д-р Том Матюс, климатолог от Кралския колеж в Лондон, отбеляза пред Би Би Си, че не е имало конкретна промяна в климата на региона, която да предизвика рязкото топене.

"Вместо това постоянното повишаване на температурите в крайна сметка изтласква ледника през прага и изведнъж всичко се променя", казва той.

Въпреки че топенето на ледниците е широко изследвано, въздействието на климатичните промени върху ледници с такава височина не е проучвано досега.

Екип от 10 учени посещава ледника, където инсталира двете най-високо разположени в света станции за наблюдение на времето и извлича проби от ледено ядро с дължина 10 метра.

Д-р Майевски, член на екипа, отбелязва, че бързото топене може да има широк спектър от "значителни последици от регионален до глобален мащаб".

Милиони хора зависят от питейната вода в Хималаите и ако други ледници в региона и по света последват примера на Еверест, капацитетът им да осигуряват вода за пиене и напояване може да намалее значително.

Намаляването на броя на ледниците може да се окаже предизвикателство и за алпинистите, тъй като бъдещите експедиции в планината може да се сблъскат с по-открити скали и ледена покривка, което ще затрудни изкачването ѝ.

Д-р Матюс отбеляза, че ледникът Южен Кол "е много малък в общия план на нещата" и че сега изследователите трябва да проучат "до каква степен чувствителността, която открихме тук, се отнася в по-широк мащаб за ледените запаси на покрива на света".

Миналата година екип от френски изследователи стигна до заключението, че ледниците в света се топят с все по-бързи темпове.