Радикалните "зелени", които мнозина вече наричат "екоталибани", са известни с крайните си идеи за спасяване на планетата: от отказ от ядене на месо и спиране на полетите  до спиране на индустрията и връщане в колибите. Ето още една тяхна идея, която следва да спаси планетата: да се откажем от това да имаме деца.

На планетата живеят близо 8 милиарда души, а до 2050 г. се очаква броят им да нарасне до близо 10 милиарда.

Вече сме свидетели на масова загуба на биоразнообразие, изменение на климата, замърсяване, обезлесяване и несигурност на храните и водата. Как ще се отрази на живота на още два милиарда души?

Антинаталистите смятат, че имат отговор - няма да има повече бебета.

Какво представлява антинатализмът?

Антинаталистите твърдят, че хората трябва да се въздържат от създаване на потомство, защото то е морално погрешно. Привържениците на тази идея смятат, че имат редица причини да са против раждането на деца.

Една от тях е загрижеността за генетичното унаследяване на здравословни състояния. Коментатор в антинаталистична тема в Reddit пише: "Някои хора няма да се съгласят с мен, но аз вярвам, че депресията и други сериозни психични увреждания като тревожност и аутизъм се предават по наследство.

"Никога не бих могъл да осъдя човек да изживее живота си, знаейки, че ще му се наложи да премине през всички неща, през които на мен ми се наложи да премина".

Други посочват света, който децата ще наследят. Те твърдят, че да се раждат деца на една нестабилна и бедна планета е жестоко.

Концепцията за съгласие е друг въпрос. Според този аргумент е невъзможно бъдещите родители да получат съгласието на детето за това дали иска да бъде доведено на бял свят и да се сблъска с неизбежни травми. Затова в техните очи размножаването е морално неясен акт.

Притесненията за пренаселеността и околната среда също са ключови компоненти на философията. Има известно припокриване между климатичния активизъм, веганството и антинатализма.

Според застъпническата група "Спрете да имате деца" антинатализмът е "философска и етична позиция срещу човешкото възпроизводство, вкоренена в намаляването на вредите и рационалното обмисляне на бъдещия живот, с оглед на последиците, които ще има размножаването за други хора, други животни и природния свят.

Той добавя: "Антинаталистите смятат, че човешкото възпроизводство (освен някои изключения, като например насилието) е необратима, ненужна, неоправдана и трайна форма на вреда, независимо от обстоятелствата, ситуациите или съзнанието в живота."

Дали това няма да доведе до изчезването на човешката раса?

Да, но антинаталистите нямат проблем с това. Както заявява "Спрете да имате деца": "Краят на хората е краят на човешкия свят, а не краят на света като цяло.

" Светът е бил в напълно нормално функциониращо състояние, преди хората изобщо да се появят, и светът ще продължи да функционира добре и без нас.

"Противно на общоприетото мнение, ние, хората, не сме центърът на Вселената или най-важното нещо във Вселената. Ние сме един от милионите видове, населяващи планетата, и сме един от милиардите видове, които някога ще я населяват."

Антинатализмът е критикуван като нихилистичен, а някои последователи са обвинявани в екофашизъм.

Същото ли е да се застъпваш за намаляване на световното население?

Не. Кампаниите, които искат хората да имат по-малко деца, не са антинаталисти. Благотворителната организация Population Matters води кампания за устойчиво население и заявява: "Ние провеждаме кампании, информираме, провеждаме изследвания и правим всичко възможно, за да насърчим открит, безпристрастен и конструктивен дебат за населението. Целта ни е да създадем вълна от обществена осведоменост и съответни политически действия по отношение на пренаселеността и неустойчивото потребление.

"Насърчаваме положителни, практични, етични и изцяло доброволни решения - насърчаваме по-малките семейства, вдъхновяваме хората да потребяват устойчиво, с цел да дадем възможност на всички да се радват на достойно качество на живот, като същевременно уважават и поддържат естествените екосистеми, от които зависи целият живот на Земята."

Как са свързани антинатализмът и кампаниите за намаляване на населението с климатичната криза?

Двете идеологии смятат, че екологичните кризи изискват спешни действия, а справянето с проблема с населението е ключова част от решението.

По оценки на Организацията по прехрана и земеделие до 2050 г. човечеството ще се нуждае от 70% повече храна, но изменението на климата прави земеделските земи непродуктивни, докато Масачузетският технологичен институт е изчислил, че до 2050 г. пет милиарда души няма да могат да разчитат на своите водни запаси, за да задоволят нуждите си.

Природозащитничката Джейн Гудол, патрон на Population Matters, казва: "Нарастването на населението е в основата на почти всеки един от проблемите, които сме причинили на планетата.

"Ако бяхме само няколко души, тогава гадостите, които правим, нямаше да имат значение и майката природа щеше да се погрижи за тях - но ние сме толкова много."