С около два градуса се е увеличила температурата на водите в моретата около Турция и вътрешното за страната Мраморно море през последните 40 години, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Директорът на Института по морски науки към Близкоизточния университет проф. Баръш Салихоглу посочи, че Институтът следи температурата на морската вода редовно от 1984 г. насам, като измерванията през последните години не са никак обнадеждаващи.

"Климатичните промени, дължащи се на глобалното затопляне, са причинили увеличение на топлината на световните морета с около градус-градус и нещо средно през последните 40 години", посочва Салихоглу. По думите му един от районите, който е най-засегнат от тези климатични промени, е Средиземноморският басейн, включващ и Турция.

"Моретата около нашата страна са сред най-засегнатите от изменението на климата. Заливите Искендерун и Мерсин в източната част на Средиземно море показват най-голямо увеличение на температурата на морската вода. В тези региони се наблюдава увеличение с близо 2 градуса", казва ученият.

В Мраморно море също се наблюдава увеличение от 1,5-2 градуса. Нашите измервания показват, че в източната част на Черно море има увеличение с близо 2,5 градуса. В Централното Черноморие увеличението е с 2 градуса, а в Западното Черноморие - с 1,5 градуса, посочва още Салихоглу.

В Егейско море увеличението е по-малко, средно с около 1 градус.

Според Салихоглу повишаването на температурата на морската вода е много бързо.

"Толкова бързо ускоряване за 40 години е без прецедент в исторически план", казва той. "Нивата на въглероден диоксид се повишиха до безпрецедентни нива тази година, а наблюдаваме тези увеличения за много кратък период от време - 60-70 години", допълни професорът.

Той отбеляза същевременно, че повишаването на температурата на морските води благоприятства инвазивните видове.

"Повишаването на температурата на морската вода, особено в Средиземно море, променя видовете тук и се наблюдава сериозна загуба на биоразнообразие. Инвазиите на медузи, вредни цъфтежи на водорасли и слуз ще стават все по-чести", предупреждава Салихоглу. По думите му ще се ускори и намаляването на нивата на кислорода.

"Повече от половината от кислорода, който дишаме, идва от нашите морета и виждаме, че капацитетът им да абсорбират въглеродния диоксид в атмосферата постепенно намалява. Замърсяването е основната причина за намаляването на кислорода, но изменението на климата и повишаването на температурата също оказват влияние", посочва Салихоглу