В южната част на Сибир започват силни снеговалежи с виелици. Завръщат се и минус 50 градусовите студове.

Циклонът от Карско море, гмуркайки се дълбоко в Сибир, драматично променя характера на времето в региона. Следобеда на 21 декември, днес иутре, 22 декември, снеговалежите ще се засилват значително в югоизточната част на Западен Сибир, в Хакасия, централната и южната част на територията Красноярск, гласи аварийната информация, издадена от сибирските регионални метеорологични служби.

Следобеда на 21 декември се очаква сняг, продължителни снежни бури, ветрове от 17-24 м/сек на няколко места в областите Новосибирск и Кемерово.

На 22 декември ще има сняг и заледявания по пътищата. В Хакасия, централната и южната част на територията на Красноярск, се очакват пориви на вятъра от 20-25 м/сек, в Хакасия и до до 28 м/сек в планинската част, по-специално в района на метеорологичната станция Ненастная.

На 21 декември се очаква много студено време в Барнаул и Къзъл-Озек, където средната дневна температура е 9-12 ° под климатичната норма: през нощта в Алтай до -25, -30 °, на места и до -31, -36 °, следобед -14 ... -19 °, на някои места -23 ... -28 °.

В Новосибирск през нощта -25, -27 °, в предградията до -30 °.

На 22-23 декември, снежното и студено време остава. През нощта в северната част на района на Томск и в Алтай ще бъде с температури до -33, -37 °, след обяд -15, -21 °, в Томскския регион на 23 декември -19 ... -24 °, на север до -34 °.

Тежките студове се връщат в района на Красноярск. След снежния циклон арктическият антициклон ще дойде тук от североизток и ще властва няколко дни.

На 21-23 декември на юг температурата в Таймир през нощта ще пада до  -53 ... -48 °, в Евения на 21-24 декември -55 ... -50 °.

Отново напомняме, че през зимата от разпределението и разположението на студените ядра на територията на Сибир зависи в голяма степен дали е възможна аномално студена зима и у нас. Достатъчно е циркулацията да бъде такава, че да донесе само част от студената въздушна маса (вижте картата на заглавната картинка на статията) към Европа и може да повторим в някаква степен зимата на 2012 година, когато и у нас температурите доближиха минус 30 градуса. Разбира се, подобен тип циркулация не се случва всяка зима в "точния" момент, ако изобщо се случи, но  не бива да се изключва.

Към момента, видно от съобщенията на руските метеослужби, студовете са далеч от нас, въпреки, че за кратко стигнаха до Москва, където минимумите през последните дни доближиха минус 30 (това са ниски температури дори за руската столица, макар да са обичайни за Сибир!). В следващите дни времето там ще омекне и ще завали отново сняг.

Засега у нас ще имаме температури отначало над обичайните (от утре до понеделник), а впоследствие - динамично, ветровито време със слаби превалявания, но без твърде ниски температури, същите ще бъдат около обичайните за месеца.