Според прогнозите на американския модел ГФС (Global Forecast System) - системата, върху интерпретациите на чиито числени прогнози са базирани по-голяма част от прогнозите на сайтовете и апликациите в телефоните ви, с голяма увереност може да обобщим, че в Европа, или поне 90 на сто от територията ѝ, времето няма да причинява проблеми на пътуващите.

Във Великобритания, Ирландия, Португалия, Франция, Испания, Италия, по-голямата част от Балканите, включително у нас, времето ще бъде почти тихо, на места с мъгли, но не толкова гъсти, че да причиняват сериозни проблеми. В посочения пояс на континента ще бъде и доста меко - топло за сезона, с температури около и  над 10 градуса, на места до и малко над 15 градуса. Тези части ще бъдат под влиянието или в периферията на изместения източно от обичайното си положение Азорски антициклон. Именно той ще бъде виновен за мнимото предпролетно време в тези страни.

>>>Вижте галерия от снимки на част от предпочитаните дестинации и очакваното време там>>>

Условно хубаво ще бъде времето и в централните части на континента, между Германия и Украйна. Там ще бъде малко по-студено, но с положителни температури. На места ще бъде ветровито, но вятърът, слаб и умерен няма да създава проблеми на трянспорта.

Значително по-студено и малко по-ветровити ще бъде времето над Прибалтика, Беларус и Скандинавието. Там на места ще превалява сняг, но едва ли ще има проблем с полетите. Тези страни ще са под влиянието на един сравнително голям циклон, разположен между Словакия и Подмосковието и Скандинавия и Крим.

Дали, обаче, хубавото и безпроблемно време ще се задържи и до 26 декември, когато мнозина ще пътуват отново след празниците?

В голяма част от континента - да, но според някои сценарии, студен арктичен въздух ще нахлуе в Централна Европа, а впоследствие - и на Балканите. Времето.дир.бг няма да спекулира с несигурни и неточни прогнози, тъй като за тази дата, която е на границата на достоверните прогностични срокове в момента съществува твърде сериозен разнобой на моделите (ако искате сигурна или поне достатъчно достоверна прогноза, изчакайте утрешния или съботния ден), но който има възможност и предпочита да се прибере в сигурно по-меко и безвалежно време, може да избере Коледния ден. на 25 декември времето с почти стопроцентова сигурност ще бъде все още топло за сезона и почти без валежи.