Южният аржентински град Сиера Гранде започна публични изслушвания за транспортен терминал за износ от Вака Муерта, втория по големина в света резерв от шистов газ, съобщава сайтът climatechangenews.

Регионалните власти в южния град Сиера Гранде в Аржентина настояват за изграждането на голям терминал за износ на нефт и газ, въпреки опасенията, свързани с околната среда и климата.

>>>>>Вижте галерия от снимки>>>>>

Терминалът Vaca Muerta Sur може да доведе до рязко увеличение на износа на нефт и газ от Аржентина, като отключи находището Vaca Muerta, което е второто по големина в света и четвъртото по големина находище на шистов газ.

Строителната площадка на терминала в залива Сан Матиас е гореща точка за морското биоразнообразие и популярно място за наблюдение на китове. Съответните органи в провинция Рио Негро подкрепят проекта, като се позовават на икономическите ползи. Те провеждат публични изслушвания, за да одобрят екологичните проучвания на терминала.

Участниците в кампанията провеждат демонстрации срещу проекта, обвинявайки властите в липса на прозрачност и затваряне на вратите на критиците. 

Според Аржентинския институт за нефт и газ (IAPG) Vaca Muerta може да произвежда три пъти повече нефт и газ, отколкото днес. Тя е ограничена най-вече от липсата на инфраструктура и инвестиции. Терминалът Vaca Muerta Sur е ключов елемент от инфраструктурата за разгръщане на потенциала на находището.

Коалицията от неправителствени организации за борба с изменението на климата Global Gas and Oil Network нарече Vaca Muerta "въглеродна бомба", като посочи, че находището може да изхвърли в атмосферата до 50 млрд. тона CO2 през целия си жизнен цикъл.

По-специално ЕС проявява интерес към доставките на газ от Аржентина. През юли блокът подписа споразумение със страната за работа по "стабилни доставки" на газ от Vaca Muerta за Европа. Бразилия също е предоставила средства за отключване на износа на Vaca Muerta.

Натиск от страна на местните власти.

Терминалът за износ е ключов елемент от плана на YPF за разработване на находището Вака Муерта, който получи огромна подкрепа от всички политически фракции. За напредъка на проекта допринесоха най-вече регионалните ръководители.

От 90-те години на миналия век провинциалните разпоредби забраняват проектите за въглеводороди в залива Сан Матиас, но през 2022 г. регулаторните органи отменят провинциалното законодателство, за да позволят на YPF да разработи терминала. Миналата седмица в община Сиера Гранде се проведоха публични изслушвания, на които YPF представи проучвания за въздействието върху околната среда на терминала и свързания с него 570-километров тръбопровод.

Кристиан Фернандес от правния отдел на Аржентинската фондация за природни ресурси (FARN) разкритикува екологичните проучвания, представени от YPF. Той заяви, че няма план за действие в случай на изтичане от тръбопровода и разлив на нефт. Местните власти обаче защитиха проекта и заявиха, че са овладели рисковете. Кметът на Сиера Гранде, Ренцо Тамбурини, заяви, че проектът ще помогне за развитието на региона.

Дина Мигани, министър на околната среда и изменението на климата на провинция Рио Негро, също изрази подкрепата си за проекта и омаловажи опасенията, въпреки близостта на проекта до транзитните маршрути на китовете. 

"При проучването на цялото трасе няма земи на коренното население, а петролният монобуй е на 7 км, близо до маршрута, по който преминават южните китове (Eubalaena australis), както се случва в Чубут под Пуерто Мадрин", казва Мигани пред Climate Home.

Фабрисио Ди Гиакомо, жител на съседната общност Лас Грутас, регистриран на публичното изслушване, е изразил несъгласието си с проекта, но не е  допуснат до заседанието.

"Откакто е започнала дейността си, Vaca Muerta е имала средно по около пет аварии (с нефтени разливи) на ден, така че не виждам как са способни да я защитят", добавя ДиГиакомо, който отхвърля публичната дискусия, заради това, че по думите му е измамна.

Аржентинската асоциация на адвокатите по околна среда заяви в изявление, че ще подаде правно възражение срещу процеса, който според тях не е имал открит достъп до информация и е оставил противниците извън изслушванията по "неоправдан" начин. Те също така твърдят, че по време на изслушванията демонстрантите са получавали заплахи и сплашване от полицията и поддръжниците на проекта.

Пабло Лада, местен активист от съседната провинция Чубут, казва, че други близки общности са били изключени от разговора за заливите Сан Матиас, Сан Хосе и Голфо Нуево - които обхващат полуостров Валдес, обект на световното наследство.

Дина Мигани от Министерството на околната среда на провинция Рио Негро защитава процеса и заяви, че регистрациите са били отворени за всички жители на Сиера Гранде.

Терминалът Vaca Muerta Sur е предназначен да свърже шистовите находища Vaca Muerta чрез 570-километров тръбопровод с морето. Това ще позволи на Аржентина да излезе на международния пазар като голям износител на нефт и газ.

Според експерти обаче, необходимият за това експортен терминал е разположен в уязвимо място за биоразнообразието.

Морски видове като десни китове, делфини и косатки могат да бъдат засегнати от петролни разливи и корабен трафик, казва Раул Гонсалес, морски биолог от Националния университет на Комаху.

Въздействието върху биоразнообразието, казва Гонсалес, зависи от плановете за действие при нефтени разливи и от избраните маршрути за транзитно преминаване на кораби. Аржентинската асоциация на китоловните водачи призова за прекратяване на проекта, позовавайки се на ангажимента на Аржентина към пакта за биологично разнообразие Cop15 за защита на 30 % от океаните до 2030 г.