Данните на британската метеослужба показват, че миналата година е била втората най-топла в историята на Обединеното кралство, съобщава BBC News.

Тя добавя, че за Уелс и Северна Ирландия 2023 г. е била най-топлата година в историята.

The Guardian пише, че средната абсолютна температура през 2023 г. от 9,97C е била само малко по-ниска от 10,03C, отчетени през 2022 г., която все още заема първото място.

Изданието отбелязва, че 10-те най-топли години в Обединеното кралство "всички са настъпили след 2003 г.", като добавя, че учените от Метеорологичната служба са подчертали, че "такава топла година би се случила само веднъж на 500 години без глобално отопление, причинено от човека".

The Times отбелязва, че температурните рекорди в Обединеното кралство идват от набор от данни, който се простира до края на XIX век. Той обяснява, че през следващите седмици се очаква учените да потвърдят, че миналата година е била най-топлата в световен мащаб и "забележително е, че се очаква тази година този етап да бъде отново преодолян" поради комбинацията от ефектите на Ел Ниньо и изменението на климата.

Sky News допълва, че освен че е била по-топла от средното, по-голямата част от Обединеното кралство също така е била по-влажна от средното за миналата година в почти всички области, с изключение на Западна Шотландия.

В отговор на новината Дъг Пар, политически директор на "Грийнпийс" - Великобритания, заяви, че министър-председателят Риши Сунак е "с пръсти в ушите", когато става въпрос за справяне с изменението на климата, според Press Association.

В редакционна статия на Daily Mirror се казва, че пристигането на бурята Хенк в Обединеното кралство заедно със съобщенията за рекордни температури "подчертава предупрежденията на учените" относно изменението на климата. "Те смятат, че климатичната криза подхранва свирепите колебания на времето в света. Хенк е още един знак, че може да се окажат прави", се казва в статията.

През миналата година в Китай също бяха достигнати екстремни температури, като 127 национални метеорологични станции счупиха рекордите за високи дневни температури през 2023 г., според доклади на държавните медии, отразени от Ройтерс. В доклада се добавя, че средната температура в страната от 10,7 С е счупила предишния рекорд от 10,5 С, поставен през 2021 г.