Според проучване на Дружеството за опазване на морската среда броят на медузите, забелязани във водите на Обединеното кралство и по плажовете, се е увеличил с 32% през изминалата година. 

Най-често срещаните медузи са огромните барелни медузи, но са наблюдавани и по-редки топловодни кристални медузи. 

>>>>>Виж галерия>>>>>

Популациите на медузите се променят естествено във времето, но климатичните промени, които затоплят моретата в Обединеното кралство, създават благоприятни условия. 

Морската гореща вълна през юни повиши температурата на водата в Обединеното кралство с около 3-4C. 

Светът се е затоплил с 1,1 °C в сравнение с прединдустриалния период, преди хората да започнат да изгарят изкопаеми горива, а поредицата от счупени рекорди през тази година тревожи учените.

 

През август океаните достигнаха най-високата си регистрирана средна глобална температура.

 Годишният доклад на Дружеството за опазване на морето за наблюденията на диви животни се основава на членове на обществеността, които използват онлайн формуляр или приложение. От октомври 2022 г. до септември 2023 г. наблюденията на медузи са се увеличили с 32% в сравнение с предходната година. 

Повечето от тях са били по западните брегове на Обединеното кралство, особено в Корнуол и Уелс. А 11% са били на големи цъфтежи от над 100 души.

Медузите от типа "барел", наричани още "капак на боклукчийска кофа" могат да достигнат диаметър от над 3 фута (1 м). Вместо пипала тя има осем дебели, набраздени израстъка. Били са наблюдавани 467 такива медузи. Наблюдавани са също така медузи от типа "лъвска грива", "португалски военен", "луна" и "компас".

От 20 години Дружеството за опазване на морската среда призовава обществеността да съобщава за наблюдения на медузи. "Тези цифри биха могли да бъдат част от 20-годишен цикъл на бум и спад, но има много малко проучвания, които показват какво се случва", каза д-р Питър Ричардсън. "Но това проучване ни дава представа за това какво се случва в нашите морета с изменението на климата."

Д-р Абигейл Маккуотърс-Голоп, експерт по планктон в университета в Плимут, е съгласна, че тази година има изобилие от медузи. Тя се гмурка всеки ден през август и казва, че никога не е виждала толкова много медузи, включително кристални медузи, които никога преди не е виждала в Обединеното кралство.

Това същество обикновено живее в по-топли води, но горещото време през юни е създало добри условия за развитието му в Обединеното кралство.

"Медузите това лято се справиха чудесно, включително и местните", добавя тя.

 

 

медузите от типа "барел" или "капак на боклукчийска кофа" могат да достигнат диаметър от над 3 фута (1 м). Вместо пипала тя има осем дебели, набраздени ръце. Бяха наблюдавани 467 такива медузи.

Наблюдавани са също така медузи от типа "лъвска грива", "португалски военен човек", "луна" и "компас".

От 20 години Дружеството за опазване на морската среда призовава обществеността да съобщава за наблюдения на медузи.

"Тези цифри биха могли да бъдат част от 20-годишен цикъл на бум и спад, но има много малко проучвания, които показват какво се случва", каза д-р Питър Ричардсън.

"Но това проучване ни дава представа за това какво се случва в нашите морета с изменението на климата."

Д-р Абигейл Маккуотърс-Голоп, експерт по планктон в университета в Плимут, е съгласна, че тази година има изобилие от медузи. Тя се гмурка всеки ден през август и казва, че никога не е виждала толкова много медузи, включително кристални медузи, които никога преди не е виждала в Обединеното кралство. Това същество обикновено живее в по-топли води, но горещото време през юни е създало добри условия за развитието му в Обединеното кралство.

"Медузите това лято се справиха чудесно, включително и местните", добавя тя.