В много световни медии е отразено широко решението на британското правителство да даде зелена светлина на спорното офшорно петролно находище Роузбанк в Северно море.

Ню Йорк Таймс описва това като "стъпка, която се очаква да даде скромен тласък на петролната и газовата индустрия на страната, но предизвика възмущението на екологичните групи".

Вестникът добавя: "Роузбанк" е много голямо, неразработено находище в британската част на Северно море, в което се добиват около 300 млн. барела петрол. Открито преди почти две десетилетия, то дълго време е било в шелфа поради прекалено високите прогнозни разходи, свързани с местоположението му в крайната северна част на Северно море, на около 80 мили северозападно от Шетландските острови.

Нов, по-евтин подход, въведен от норвежката Equinor, промени изчисленията... Но във Великобритания се водят разгорещени дебати за това дали изобщо трябва да се разрешават нови проекти за добив на нефт и природен газ в Северно море, като се имат предвид амбициите на страната да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г."

The Times пише: "Норвежката държавна петролна компания Equinor и британската Ithaca Energy заявиха, че сега ще продължат с разработването на първата фаза на находището на стойност 3,8 млрд. долара, която може да доведе до добив на 245 млн. барела и да започне производство до 2026 или 2027 г.

В пиковите си моменти находището може да изпомпва до 70 000 барела дневно, или около 8% от добива на петрол в Обединеното кралство през втората половина на това десетилетие, и може да добива петрол до 2051 г."

Въпреки това "Таймс" добавя, че активисти са заплашили да заведат съдебен иск срещу одобрението за разработката: "Теса Хан, изпълнителен директор на кампанийната група Uplift, твърди, че има "сериозни основания да се смята, че начинът, по който правителството е стигнало до това решение, е незаконен". Таймс цитира и Саймън Евънс от Carbon Brief, който е изчислил, че "изгарянето на 300 млн. барела петрол ще освободи еквивалента на комбинираните въглеродни емисии на повече от 90 държави".

Daily Telegraph отбелязва, че "разработването на най-голямото неизползвано петролно находище във Великобритания в Северно море ще генерира милиарди лири от данъци и ще повиши енергийната сигурност на Обединеното кралство за десетилетия, заявиха министрите". Вестникът цитира Клеър Коутиньо, новият министър по въпросите на енергийната сигурност и нулевото потребление, която казва, че "Роузбанк" ще ни направи "по-сигурни срещу тирани" като Владимир Путин и ще допринесе с милиарди лири за икономиката. Той продължава: "Правителството заяви, че одобрението е било внимателно разгледано от регулаторните органи, включително подробен процес на оценка на въздействието върху околната среда и обществено обсъждане преди одобрението. То заяви, че Роузбанк също така е спазила въведените през миналата година контролни точки за климата в Обединеното кралство, според които всички нови разработки на нефт и газ трябва да се вписват във въглеродните бюджети на страната." (Вж. проверката на Carbon Brief по този въпрос, публикувана по-рано тази година.)

Гардиън пише, че "зелени активисти, сред които Грета Тунберг, са призовали правителството на Обединеното кралство да спре разработката с аргумента, че тя противоречи на британския план за нулева нетна икономика". Вестникът цитира Хана Мартин, съдиректор на организацията Green New Deal Rising: "Одобряването на петролното находище "Роузбанк" е акт на климатичен вандализъм от страна на Риши Сунак и неговото правителство... но лейбъристите не са се ангажирали да отменят това решение, въпреки че признават, че одобрението на "Роузбанк" е погрешно.

Тази позиция е безсмислена и все още има време Киър Стармър да се постави от правилната страна на историята и да покаже лидерство, като се ангажира с отнемането на лиценза на "Роузбанк"."

Файненшъл Таймс отбелязва, че "опозиционната Лейбъристка партия потвърди, че ще уважи лиценза за Роузбанк, ако спечели изборите, но ще спре издаването на нови лицензи за добив на нефт и газ поради загриженост за емисиите на парникови газове".