Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак ще използва речта на краля на 7 ноември, за да "подкрепи разширяването на проучванията за нефт и газ в Северно море, както и политиките в подкрепа на автомобилите, с надеждата, че ще открие ясна пропаст между лейбъристите и "зелената" програма", съобщава "Обзървър".

материалът продължава: "Източници от енергийната индустрия и високопоставени фигури в Уайтхол твърдят, че очакват министрите да обявят законодателство, което да въведе нова годишна система за предоставяне на лицензи за добив на нефт и газ, въпреки ангажиментите на Обединеното кралство да се откаже от изкопаемите горива и да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Кралската реч, последната законодателна програма преди следващите парламентарни избори, се очаква да включва и мерки, които ще бъдат в полза на шофьорите, включително затрудняване на местните власти при въвеждането на ограничения на скоростта до 20 мили в час или предполагаемо непопулярни схеми като зоната за ултраниски емисии (Ulez), която наскоро беше разширена в Лондон."

В документа се добавя: "Природозащитниците изтъкват, че издаването на повече лицензи за проучване на нефт и газ е не само безотговорно, предвид кризата с климата, но и че не са необходими нови закони за издаването на повече лицензи."

Цитира се Теса Хан от неправителствената организация Uplift, която казва: "През последните 13 години при това правителство новите лицензи - стотици от тях - доведоха до откриването на нови количества газ за няколко месеца, а реално добитите количества - за малко повече от две седмици." The Times съобщава също, че Сунак ще използва речта на краля, за да "се обяви против зелените". Т

"Очаква се министър-председателят да засили своя ход срещу зелената програма, за да създаде ясни разделителни линии между консерваторите и лейбъристите. При положение, че до една година се очакват общи избори, речта на краля... се очаква да бъде "силно политическа" предвид липсата на време за въвеждане на мерки в закона".

Вестникът пише: "Промяната на курса на министър-председателя е продиктувана от убеждението, че зелените мерки са непопулярни по време на криза на разходите за живот... Въпреки зеления завой обаче, рейтингът на министър-председателя не се е подобрил.

В други новини от Обединеното кралство Times съобщава: "74 % от британците са загрижени за изменението на климата, а 70 % смятат, че са необходими спешни действия".

Daily Express пише, че депутатите от управляващата Консервативна партия "призоваха за увеличаване на защитата от наводнения в цяла Великобритания, за да се ограничат щетите, причинени от екстремни валежи в бъдеще".

Financial Times съобщава: "Според нова прогноза цените на застраховките на жилища в Обединеното кралство ще се повишат с повече от една трета през следващите две години, тъй като застрахователите реагират на най-лошата си година от десетилетия насам, като увеличават премиите. Промените в метеорологичните условия, високата инфлация и напрегнатите вериги за доставки - всичко това се комбинира, за да увеличи загубите на застрахователите на жилища през миналата година." В доклада се добавя: "Матю Уитли, партньор по актюерски въпроси в EY, заяви, че преоценката на дългосрочната рентабилност след последните реформи в ценообразуването, както и трудността да се предвидят дългосрочните загуби от метеорологичните условия в условията на глобално затопляне, карат някои застрахователи да преоценят присъствието си на пазара." Междувременно Ройтерс съобщава: "Британският енергиен регулатор Ofgem одобри плановете за заплащане на домовете за намаляване на потреблението на електроенергия и за предотвратяване на недостига на електроенергия тази зима, съобщиха оттам в петък."

Отделно от това Daily Telegraph съобщава, че предложенията за вграждане на водород в газовата мрежа "може да не предложат изгодна цена, призна правителството". Вестникът пише: "Правителството трябва да вземе решение тази година дали да подкрепи вграждането на 20% водород в газовата мрежа като начин за стимулиране на зараждащата се индустрия за нулеви емисии. Но в документа за консултация се казва, че все още не е възможно да се разбере дали подобна стъпка би била "рентабилна", тъй като "понастоящем не е възможно да се определят количествено теоретичните допълнителни разходи" за смесването".

В документа се добавя: "Смята се, че смес от 20 % водород ще намали въглеродните емисии само с 6-7 %."

The Times съобщава за усилията на компаниите, които притежават газопроводите в Обединеното кралство, да се противопоставят на препоръката тези тръби да бъдат изведени от експлоатация. Той обяснява: "Националната комисия по инфраструктурата заяви, че декарбонизацията на британската енергийна система би трябвало да доведе до остаряване на газоразпределителните мрежи и че министрите трябва да планират извеждането им от експлоатация...Газоразпределителните мрежи смятат, че техните тръби трябва да бъдат преобразувани, за да пренасят чист водород, който може да се използва за отопление и готвене вместо тях."