Списание Offshore Engineer съобщава, че Китай "планира да използва възобновяеми енергийни източници като вятър и слънце, за да осигури енергия на място за техниките за подобряване на добива на нефт и газ", според Националната енергийна администрация (NEA), главния енергиен регулатор на страната.

В "плана за действие за 2023-2025 г.", издаден от NEA тази седмица, добивът на газ може да бъде "увеличен с 3 млрд. куб. м чрез техники за добив с повишено налягане", а добивът на суров петрол може да бъде "увеличен с повече от 2 млн. тона чрез захранвани с възобновяеми източници техники за заливане с CO2 и термично извличане", се добавя в доклада.

Ройтерс също отразява плана за действие, като посочва, че Китай ще стартира пилотна схема за насърчаване на развитието на възобновяемата енергия в селските райони, позовавайки се на плана.

В рамките на схемата правителствените отдели на "провинциално ниво" трябва да "определят "пилотни окръзи" в селските райони за изграждане на проекти за възобновяема енергия и да представят планове за развитие на NEA за оценка и одобрение до края на май тази година", допълва информационният сайт, като се позовава на изявлението.

Междувременно "Китайски диалог" пише, че "специална" агенция, фокусирана върху отчитането на ESG (околната среда, социалната сфера и управлението), ще "подпомогне реформата на китайската система за оповестяване на информация за околната среда".

Той добавя, че Джан Юджун, директор на Центъра за чуждестранно сътрудничество в областта на околната среда към Министерството на околната среда, е разкрил съществуването на новата агенция по време на конференция на 17 март.

Накрая държавната информационна служба Синхуа съобщава: "Като отговорна развиваща се страна Китай спазва ангажиментите си за справяне с изменението на климата и стимулиране на висококачественото развитие чрез метеорологична модернизация."