Изборите за Европейски парламент са широко отразени сред медиите.

В "Гардиън" се казва: "Според предварителните резултати зелените партии са загубили места на изборите за Европейски парламент, което поражда опасения, че континентът може да е на път да отслаби амбициите си в областта на климата. Прогнозите за новия Европейски парламент показват, че фракцията на Зелените се изтласква от четвърто на шесто място с 53 места на фона на по-широка промяна вдясно. В Германия, основна крепост на Зелените, делът на гласовете на партията изглежда е намалял почти наполовина от последните избори през 2019 г.

Екзитполовете сочат, че той е спаднал с 8,5 процентни пункта от 20,5 % на 12 %. Във Франция, където крайната десница е водеща и президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори, подкрепата за Зелените е намаляла със същия процент. На други места обаче партията отбеляза по-малки победи. В Дания преброяването на гласовете показа, че Зелените имат три места, което е ръст от едно, а в Швеция се очакваше да имат три места.

Изглежда, че в Нидерландия коалицията "зелени-леви" едва успя да победи крайната десница за първото място.

Бас Ейкхаут, един от двамата водещи кандидати на Зелената партия, заяви, че не е обезкуражен от прогнозните резултати и обеща да настоява за ускоряване на Зелената сделка... Зелените се представиха необичайно добре на последните избори през 2019 г., тъй като протестиращите студенти, водени от Грета Тунберг, наложиха изменението на климата да влезе в политическия дневен ред. Но се очаква фракцията да загуби гласове, тъй като войната и икономическите проблеми изтласкват екологичните проблеми в съзнанието на избирателите. Те все пак биха могли да изиграят ключова роля при избора на следващия председател на Европейската комисия, в зависимост от нивото на подкрепа за центристките партии." Politico казва: "На целия континент това беше добра, макар и не особено впечатляваща нощ за дясноцентристките и крайнодесните партии и ужасна за либералите и особено за зелените." (Вж. статията на Carbon Brief "Избори в ЕС 2024: Какво казват манифестите за енергетиката и изменението на климата").

На друго място Ройтерс публикува "обяснителен материал", в който оценява "петте извода" от изборите, сред които е и изменението на климата: "Следващите пет години ще бъдат решаващи за това дали Европа ще постигне целите си за 2030 г., свързани с изменението на климата. ЕС прекара последните пет години в приемането на огромен пакет от закони за чиста енергия и намаляване на емисиите на CO2, за да постигне целите си за 2030 г., и тези политики ще бъде трудно да бъдат отменени.

Но един по-скептично настроен към климата парламент на ЕС би могъл да се опита да добави вратички, за да отслаби тези закони, тъй като много от тях ще бъдат преразгледани през следващите няколко години - включително предвиденото от блока през 2035 г. поетапно преустановяване на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, което беше критикувано по време на предизборната кампания в ЕС, включително от депутати от дясноцентристката политическа група на фон дер Лайен. Европейският парламент също така ще преговаря със страните от ЕС за нова, правно обвързваща цел за намаляване на емисиите до 2040 г. Тази цел ще определи посоката на бъдеща вълна от политики за ограничаване на емисиите през 2030 г. във всеки сектор - от селското стопанство, през производството, до транспорта."

Преди гласуването в. "Дейли телеграф" заяви: "Надигащите се твърдо десни партии планират да премахнат законите на ЕС за нетните нулеви емисии след европейските избори в неделя, заявиха политици от Зелените. Според тях националистическите сили ще провалят амбицията на блока да постигне целта за нулеви въглеродни емисии до 2050 г. по същия начин, по който втвърдиха европейската миграционна политика, като я насочиха надясно.

За тях следващият хоризонт, следващата битка, е наистина "да убият тези зелени, будни политики", каза Филип Ламбертс, съпредседател на европейските зелени. 'Осмозата' с традиционните десни партии вече отслабва зелените закони на ЕС, казва той и може да повлияе на новите законопроекти и прегледите на съществуващото законодателство за нулево нетно потребление."

Ню Йорк Таймс оповести гласуването в статия със заглавие: "Как климатичният отпор повлия на кампаниите в Европа", в която се казва: "Ако Европа изгуби своята зелена бразда, това може да има далечни последици не само за европейските граждани и предприятия, но и за останалата част от света."