Започна изграждането на първия сухопътен терминал за втечнен природен газ в Германия

Строителството на първия в Германия сухопътен терминал за внос на втечнен природен газ (LNG), разположен в Щаде, Долна Саксония, официално започна, а експлоатацията му е планирана да започне през 2027 г., съобщава Die Zeit. 

Изданието допълва, че прогнозните разходи за строителството са около 1 млрд. евро.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, който е присъствал на официалната церемония, е цитиран да казва: "Всеки кубически метър газ, който не трябва да внасяме от Русия, е стъпка към отслабване на руското влияние в Европа".

Германия планира да пусне в експлоатация общо три наземни терминала за втечнен природен газ до 2028 г., включително тези във Вилхелмсхафен и Брунсбютел, отбелязва изданието.

В него обаче се казва, че екологични организации са разкритикували изграждането на терминала в Щаде поради "емисиите на CO2, свързани с транспортирането и изгарянето" на втечнен природен газ, и са подали съдебен иск.

Междувременно Der Spiegel съобщава, че първите пет тона "климатично неутрално" авиационно гориво са произведени в германски завод във Верлте от компанията Atmosfair.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (FAZ) също отразява историята, като добавя, че заводът има за цел да произвежда 250 тона синтетичен керосин годишно, като използва електроенергия, вода и CO2, извлечен от въздуха, "като почти елиминира емисиите на CO2 в процеса".

И накрая, Ройтерс съобщава, че Германия и Мароко са създали "алианс за климата и енергетиката", за да подкрепят разширяването на възобновяемите енергийни източници и производството на водород в северноафриканската страна.

От 2012 г. насам Германия е обещала повече от 1 млрд. евро под формата на субсидирани заеми за проекти за възобновяема енергия в Мароко, включително за изграждането на най-голямата в света слънчева топлоелектрическа централа в Уарзазат, която се очаква да произвежда около 10 000 тона водород годишно, отбелязва информационната агенция.