Нова Зеландия ще внесе законопроект за отмяна на забраната за проучване на нефт и газ

Правителството на Нова Зеландия съобщава, че ще внесе закон за "премахване на спорната забрана за проучване на нефт в морето, за да се привлекат инвестиции в нефтения и газовия сектор на страната", съобщава Ройтерс.

Новинарската служба добавя: "Законопроектът ще сложи край на забраната, която е в сила от 2018 г., за проучване извън сушата на Таранаки, богат на енергия регион на Северния остров на Нова Зеландия, заяви в изявление министърът на ресурсите Шейн Джоунс.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента преди края на 2024 г., казва той...

Дясноцентристкото правителство на Нова Зеландия публикува през ноември редица политически планове, включително предложението за отпадане на забраната за проучване, направено от предишното лявоцентристко правителство, ръководено от лейбъристите.

Миналата година Новозеландската зелена партия стартира петиция за запазване на забраната, която групата за екологични кампании "Грийнпийс" подкрепя."

Вестник "Дейли телеграф" твърди, че "обръщането на политиката е удар по плана на [британските] лейбъристи за подобна рестрикция в Северно море".