Бъдещото коалиционно правителство в Нидерландия, в което участва крайнодясната партия на Герт Вилдерс, обяви редица политики за справяне с изменението на климата и енергийните доставки, съобщава Ройтерс.

Сред предложенията са планове за увеличаване на сондажите за местен газ в Северно море и изграждане на поне четири атомни електроцентрали, включително две напълно нови, според информационната мрежа.

Той отбелязва, че тези мерки са формулирани като политики за повишаване на енергийната сигурност на страната и добавя, че коалицията планира също така да разшири офшорната вятърна енергия, но сухопътната вятърна енергия ще бъде обезценена.

В статията се добавя, че новото правителство е заявило, че ще се придържа към международните цели в областта на климата, които Нидерландия вече е приела, "доколкото е възможно, но няма да добавя никакви национални ограничения към тях".

Според Ройтерс това означава "отказ от плановете за допълнителен национален данък върху въглеродния диоксид (CO2)". Според NL Times в коалиционното споразумение - озаглавено "надежда, смелост и гордост" - се казва, че "ако не постигнем целите [по отношение на климата], ще направим алтернативни политики". В него се добавя, че съгласно новите планове целите за въвеждане на термопомпи ще бъдат изоставени, а субсидиите за електромобили ще отпаднат от следващата година.

Планира се също така да се увеличат ограниченията на скоростта до 130 км/ч (80 мили в час), "където е възможно", заедно с инициативи за подобряване на връзките с обществения транспорт. Нидерландският фонд за климата, който беше създаден за финансиране на мерки в областта на климата, ще остане в сила, но според DutchNews ще бъде намален с 1,2 млрд. евро (1 млрд. паунда).

Нидерландският вестник de Volkskrant съобщава, че новото ръководство е заявило, че иска да промени акцента на фонда за климата, като повече средства от него да отиват за подпомагане на домакинствата да плащат за енергийния преход.

The Guardian обяснява, че новото коалиционно правителство включва крайно десния, антиимигрантски настроения скептик по отношение на климата Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата - въпреки че самият Вилдерс не получи достатъчно надпартийна подкрепа, за да стане министър-председател. Коалицията включва и група, наречена Движение на фермерите и гражданите, която ще представлява фермерите в правителството, допълва изданието.

Според вестника сред новите предложения са мерки за оттегляне на сравнително амбициозните предложения на Нидерландия за климата в селскостопанския сектор. Той съобщава, че коалицията е заявила, че ще се откаже от плановете за налагане на задължително закриване на животновъдни ферми и ще въведе отново субсидиран "червен дизел" за земеделските производители от 2027 г.