Гръмотевична буря със силен вятър и градушка връхлетя източните квартали на София този следобед. По-късно бурята обхвана и други части на столицата. Има сигнали за наводнени детска градина, търговски обекти, приземен етаж на мол и подлез на бул. "Цариградско шосе".

Снимки от бурята ВИЖТЕ ТУК >>> 

От публикувани във Facebook кадри стана ясно, че ледените късове са с големина на малък орех. Най-силно е валяло в "Младост", "Дружба" и "Студентски град", споделиха в коментари потребителите. 

Снимка показа и събрали се автомобили под мост в "Дружба", за да се скрият от градушката.

Снимка: Facebook/Забелязано в София ®/Светослав Гергов

Има информация за щети по множество коли и прозорци в "Студентски град", а повечето улици там са наводнени. 

Аварийните екипи на Столичната община извършват обходи на терен, като проверяват за паднали дървета, наводнени приземни етажи и запушени шахти. Досега са реагирали на четири сигнала за завирявания в търговски обекти и подлеза на бул. "Цариградско шосе" при търговски обект "Мосю Бриколаж". По-рано са подадени сигнали и за наводнени детска градина и приземен етаж на столичен мол. Транспортният подлез е временно затворен за движение.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде, с изключение на автобусна линия №8, която е пренасочена към ул."Искърско шосе". 

Природната стихия постепенно се премести и към останалата част на столицата. За тъмни облаци и дъжд съобщиха от централните райони и около НДК, Южния парк, както и към южните квартали.

Малко по-рано градушка е паднала и в други селища в Софийска област, Троян, Кюстендилско, както и на Белмекен.

"Не е сняг! Обилна градушка на Белмекен", гласи описанието към снимката, публикувана на страницата на Meteo Bulgaria.

Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, които засега са в норма.

По-рано от НИМХ издадоха предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни по количества валежи от дъжд, придружени с гръмотевици в Западна България.

Количествата на валежите ще са между 20 и 35 литра на квадратен метър, а в отделни, главно планински райони, до 45-50 литра на квадратен метър, отбелязаха от Института.

По време на бурята временно беше преустановено обслужването на перона на летище София заради лошите метеорологични условия. Това е довело до известни закъснения на полетите, съобщиха от пресцентъра на летището. Няма отменени и пренасочени полети, но на пътниците се препоръчва да следят сайта на летището.