Вече знаем, че пластмасовите отпадъци водят до колосално ниво на замърсяване на моретата и океаните и застрашават живота и местообитанията на много животни и растения. Също така знаем, че слънцезащитният крем може да избели коралите и да унищожи цели рифове и, че дори следи от лекарства могат да насочат хормоналния баланс на различни морски животни.

Човекът е виновен за голяма част от щетите, на които е подложен подводният свят, но сякаш това не е било достатъчно. Оказва се, че причиняваме на океана друг, по-сериозен проблем, както показва проучване, публикувано в Earth and Planetary science letters.

Глобалното затопляне не е единственият проблем, причинен от излишните емисии на CO2

Изследване, проведено от учени от Университета в Кардиф в Уелс, установи, че нивата на въглероден диоксид скоро ще бъдат толкова високи, колкото преди 14 милиона години, когато средната температура на Земята е била с три до 5 градуса по-висока. Като друго последствие на бързото глобално затопляне, рН на океаните ще спадне драстично до 2100 година.

Подкисляването на океана се случва, когато pH на водата спадне, поради абсорбцията (разтварянето) на CO2 от атмосферата. Една трета от емисиите на CO2 се причиняват от изгарянето на изкопаеми горива и това продължава от началото на индустриалната революция: 525 милиарда тона CO2 са добавени в океаните от този период.

PH на океана скоро ще бъде толкова нисък, колкото преди 14 милиона години

Учените изследвали pH стойността на водата и съдържанието на CO2 през последните 22 милиона години, анализирайки изкопаемите останки на морски микроорганизми.

"Новите ни данни за киселинността на океана през последните 20ина милиона години ни показва, че при настоящата ни траектория на отделяне на емисии без промяна, океанските условия ще са такива, каквито са били преди 14 милиона години," заявява водещият автор на изследването Синдия Сосдиян.

Но дори и текущата стойност на pH вече е тревожно ниска: "Сегашното pH вече вероятно е по-ниско от всякога през последните 2 милиона години", казва Кариър Лиър, съавтор на проучването.

Тя добавя: "Разбирането какво точно означава това за морските екосистеми изисква дългосрочни лабораторни и полеви проучвания, както и допълнителни наблюдения от данните за изкопаемите."

 

Въпреки че учените все още трябва да провеждат допълнителни експерименти, за да установят точните последствия, които тази промяна ще наложи в следващите няколко десетилетия, едно е ясно.

Ако продължим както досега, окисляването не само ще унищожи изцяло съществуващите и бъдещите коралови рифове; то ще причини катастрофални щети на много екосистеми, в които много животни разчитат на подводните растения и микрофлора като хранителни източници.

 

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>