Огромен ледник е на път да пресече критичната точка, след която да последва катастрофално покачване на световното морско равнище, предупреждават учените.

Ледник Туейтс в Антарктида навлиза в "нестабилност", достигането на която би означавало, че може да отплува в открития океан за по-малко от 150 години.

>>>Вижте галерия от снимки на антарктически ледници>>>>

Резултатът като повишаване на морското равнище ще бъде два и половина пъти по-голям от повишението от 15-те сантиметра от началото  на глобално затопляне от края на 19-ти век до днес.

Научният специалист на НАСА д-р Хелене Сероуси споделя: "След достигане на повратната точка, ледникът Туейтс може да загуби целия си лед за период от 150 години. "Това би довело до повишаване на морското равнище с около половин метър."

Туейтс, не е обикновен ледник, за стопяването на който слушаме периодично през последните години. Той е с размери от 70 000 квадратни мили (сравним с площта на България!) и е сред петте ледника, удвоили скоростта си  на загуба на лед за шест години, според Националната научна фондация.

Плашещата прогноза дойде след като 500 модела на потоците на движение на ледовете в ледника предсказаха, че нестабилността ще се задейства, ако скоростта на топене на леда, поради затоплянето на океана, остане на настоящите нива.

Д-р Сероуси заявява още, че ледникът става нестабилен, когато по-топлата морска вода достигне дъното, спускайки се надолу. тя добавя:

"Процесът след това става самоподдържащ се".

Линията, започваща от точката, в която се събират надвисналият ледник, морето и скалтаа, се нарича "земна линия". Тъй като скалната основа става по-дълбока, подбиването на морската вода води до по-голямо издигане на ледника - ускоряване на движението му към морето.

Друг експерт по въпросите на климата, д-р Алекс Робел, от Технологичния институт на Джорджия, казва във връзка с казуса: "След като ледът премине линията за заземяване и е малко над водата, той допринася за морското равнище, защото плаваемостта го задържа повече, отколкото е било преди това. Ледът изтича в плаващия леден шелф и се топи или разбива като айсберги.

Ако задействате тази нестабилност, не е необходимо да продължавате да натискате ледената покривка, като увеличавате температурите. - тя ще продължи да се развива сама, а това е голямата опасност.