Климатичната криза тласка тропическите региони на планетата към границите на възможностите на човешкия живот, като нарастващата топлина и влажност заплашват да потопят голяма част от световното население в потенциално смъртоносни условия, съобщава Гардиън.  

Ако правителствата не успеят да ограничат глобалното затопляне до 1,5 ° С над доиндустриалната ера, зоните в тропическия пояс, който се простира от двете страни на екватора, рискуват да се превърнат в нова среда, която ще достигне "границата на човешката адаптация", предупреждава изследването.

Способността на хората да регулират телесната си топлина зависи от температурата и влажността на околния въздух. Ние имаме основна телесна температура, която остава относително стабилна при 37 ° С, докато кожата ни е по-хладна, за да позволи на топлината да изтече от вътрешното тяло. Но ако точката на оросяване - мярка за температура и влажност на въздуха - премине 35 ° С, високата температура на кожата означава, че тялото не може да се охлади, а това би довело до потенциално смъртоносни последици.

"Ако е прекалено влажно, телата ни не могат да се охладят чрез изпаряване на потта - ето защо влажността е важна, когато обмисляме възможността за живот на дадено горещо място", каза И Джанг, изследовател от университета в Принстън, който ръководи новото проучване, публикувано в Nature. "Високите температури в сърцевината на тялото са опасни или дори смъртоносни."

Изследователският екип разглежда различни исторически данни и симулации, за да определи как ще се променят екстремните температури и влажност , докато планетата продължава да се нагрява, откривайки, че тези крайности в тропиците се увеличават с приблизително същата скорост като средната тропическа температура.

Това означава, че повишаването на температурата в света ще трябва да бъде ограничено до 1,5 ° С, за да се избегнат рискови области в тропиците над 35 ° С температура на точката на росата.

Опасните условия в тропиците ще се развият дори преди прага от 1,5 ° С, като статията предупреждава, че 1 ° С от екстремно повишаване на температурата по този показател "може да има неблагоприятно въздействие върху здравето, еквивалентно на това от няколко градуса на повишаване на температурата".

Светът вече се е затоплил средно с около 1,1 градуса, поради човешка дейност и въпреки че правителствата обещаха в Парижкото споразумение за климата да поддържат температури до 1,5 градуса, учените предупредиха, че тази граница може да бъде нарушена в рамките на едно десетилетие.

Това има потенциално ужасни последици за огромна част от човечеството. Понастоящем около 40% от световното население живее в тропически страни, като този дял ще се разшири до половината от световното население до 2050 г. поради големия дял на младите хора в региона.

Изследванията в Принстън бяха съсредоточени върху географски ширини, разположени между 20 градуса на север, линия, която преминава през Мексико, Либия и Индия, до 20 градуса на юг, която минава през Бразилия, Мадагаскар и северните части на Австралия.

"Ако тази граница бъде нарушена, инфраструктурата като заслоните с хладен въздух е абсолютно необходима за оцеляването на хората", каза климатолокът Мотайба Садег, който не участва в изследването. "Като се има предвид, че голяма част от засегнатата зона се състои от държави с ниски доходи, предоставянето на необходимата инфраструктура ще бъде предизвикателство."

"Теоретично никой човек не може да понася температура на точката на оросяване над 35 ° С, независимо колко вода пие", добавя той.

Изследването е само последното научно предупреждение за сериозните опасности, които крие топлината. Екстремните горещи вълни могат да изтласкат части от Близкия изток отвъд човешката издръжливост, установиха учени, като повишаващите се температури също представляват огромен риск за части от Китай и Индия.

Глобалният брой на потенциално фатални събития с влага и топлина се е удвоил между 1979 и 2017 г., установяват изследванията, като през следващите десетилетия можем да станем свидетели на около 3 милиарда души, изтласкани извън границите на историческия диапазон на температурата, през който хората са оцелели и са просперирали през последните 6000 години.

Оригиналната статия на Гардиън:

https://www.theguardian.com/science/2021/mar/08/global-heating-tropical-regions-human-livability

ИЗБРАНО