Небето над Пекин пожълтя, а замърсяването на въздуха скочи до много високи нива, след като огромен облак от пясък и прахови частици покри града, носен от силен вятър от Северен Китай, съобщава Нова TV.

Индексът на качеството на въздуха в Пекин се повиши днес до 324 към 16:00 часа местно време (08.00 ч. по Гринуич), главно заради по-едрите прахови и пясъчни частици, казаха общинските власти.

>>>>Вижте галерия от архивни и актуални снимки>>>>

Частиците идват с въздушни маси от Монголия и китайския автономен район Вътрешна Монголия. Утре силният вятър вероятно ще отнесе замърсителите и в Централен и Източен Китай, съобщи Китайската метеорологична служба.

Количеството пясък във въздуха беше по-малко от това при двете пясъчни бури в Северен Китай миналия месец, но скоростта на вятъра беше по-голяма, затова и прашният въздух се придвижваше по-бързо и стигне по-надалеч, обясниха метеоролозите.

В Китай всяка година стават пясъчни бури, които тръгват от пустинята Гоби в Монголия.

Делегати от страдащата от засушаване китайска провинция Гансу заявиха миналия месец в документ, внесен в парламента, че над половината от пясъчните бури, които всяка година се спускат към Китай, идват от чужбина, главно от южната част на Монголия.

Пекин засажда милиони дървета по границите си, за да блокира пясъчните бури, част от проект, известен като "Великата зелена стена".