Според специалиста атлантическата активност се дължи на факта, че топлото североатлантическо течение Гълфстрийм е аномално силно в момента - температурата на океанскаата акватория в зоната на неговото проявление е с над 2 градуса по-висока от обичайното.
Както vremeto.dir.bg писа вчера, като следствие на това наблюдаваме небивала от доста време през декември  циклонална активност и като следващо следствие по причинно-следствената верига - липса на  солиден континентален зимен антициклон в Азия. 

На въпрос на журналисти за снега в Сочи, който миналата година бе много малко,  Вилфранд отговори, че в момента снегът в курорта Красна Поляна в Сочи е над 50 сантиметра - много повече от обичайното и 3 седмици по-рано от климатичните срокове. Дали ще се задържи до февруари обаче все още не е сигурно. Вероятността за това е голяма, но според директора на руския институт по-важно е някой средиземноморски циклон да не донесе дъжд в курорта - обстановка, която би могла да стопи снега за часове. 
Специалистът хвърли светлина и по темата за това, дали опасните явления се увеличават, отговаряйки с недвусмислено : "Да". Шампион по брой опасни метеорологични явления засега е миналата 2012 година, с 439 такива. Но настоящата почти е достигнала тази бройка в световен мащаб само за 11те изминали месеца, отитайки 439, като краят им все още не се вижда: Северна Америка, Британия, Бразилия и Скандинавия страдат от щормов вятър или снежни бури, а Москва и Калининградска област в близките дни ще преживеят скокове на температурата в двете посоки с почти 30 градуса - от под минус 20 до почти 5 и обратно.