В Северното полукълбо топенето на ледовете започва от средата на март и продължава до третото десетдневие на септември, когато северната "шапка" на планетата навлиза в няколкомесечната си полярна нощ.
На тази графика на на Американския център за снега и леда (NSIDC) в Колорадо може да се види как протича годишното изменение на площта на полярните ледове в арктическите акватории, покрити с поне 15% лед. Сивата линия и областта около нея показват средните площи за съответния период на годината от 1979 г. до 2000 г.
Прекъснатата зелена линия показва състоянието на площите, покрити с поне 15 на сто лед през 2007 година, когато ледът е бил рекорно малко. Синята линия на графиката показва актуалното състояние на ледената покривка. Добре се вижда, че през голяма част от времето от началото на периода на пролетно-лятно топене, през тази година имаме рекордно ниски нива за съответния период, както много под средните за последните десетилетия на миналия век, така и под досегашните рекордно ниски нива от 2007 година. Това не означава сигурен абсолютен рекорд през септември, по-нисък от досегашния, отбелязан през 2007 година, но прави подобен развой на събитията вероятен. Всичко ще зависи от лятната циркулация на атмосферата в и около Арктика, която през тази пролет бе доста агресивно атакувана от топли въздушни маси в различни свои части.
vremeto.dir.bg ще следи за вас и през следващите седмици и месеци състоянието на леда в в полярните райони.