В неделя срещу понеделник над страната ни ще премине неособено добре изразен атмосферен фронт, а след него на север от балканите ще се изгради област от високо атмосферно налагане - антициклон. В нейната източна и южна периферия от североизток ще прониква малко по-хладен въздух от по-северните ширини. Захлаждането ще бъде осезаемо на фона на летните температури от днес до неделя, но реално ще доведе само до понижение на температурите до обичайните за септември. Днес и утре ще бъде предимно слънчево и топло, а в низините - горещо, с температури от 26 до 32, утре на места в Източна България до 33-34.
В неделя от северозапад ще започне увеличение на облачността и през нощта срещу понеделник на места в северозападните райони и около Стара планина е възможно да превали дъжд. Ще се появи умерен северозападен вятър. В понеделник все още е възможен слаб дъжд на места в източните и североизточни райони, но значителни валежи не се очакват. В следобедните часове вятърът ще смени посоката си от изток, предимно слаб. Температурите ще се понижат и от понеделник до петък ще бъдат в интервала от 20, 21 до 26 градуса. Облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Почти без валежи.
В планините до неделя времето ще бъде топло за сезона. Температурите на 1200 метра надморска височина ще бъдат около 22-23 градуса. В понеделник и вторник ще се понижат до 17-18 градуса, а от сряда до около 15. Облачността ще бъде променлива, вероятност за слаби превалявания има в понеделник.
По морето в оставащите дни до края на седмицата ще има отлични условия за почивка, с предимно слънчево време и температури от 26 до 29 градуса. От понеделник-вторник и там ще захладнее до около 22 градуса, но по-голям дискомфорт ще създава умереният, на моменти силен изток-североизточен вятър.