По-топло от обичайното е не само в голяма част от Европа, а и в повечето райони на Азия, като в Сибир температурите са с от 6-8 до 20 градуса по-високи от обичайните. За сметка на това в Северна Америка зимата не само е в разгара си, но е и необичайно студено, като това важи не само за североизточните и части, където по това време на годината ниските температури са нещо нормално, а и  далеч на юг на територията на Съединените Щати.
Виж картата.
Антициклонът над западните щати и активният и дълбок циклон на североизток осигуряват големи градиенти(разлика в атмосферното налягане и при земята, и на различни височини) и по тази "пързалка" студеният въздух отива далеч на юг, чак до топлите води на Мексиканския залив и Южна Калифорния на територията на Мексико.
В следвашите 48-72 часа студеният въздух на юг бързо ще се трансформира и затопли под влияние на засилващото се слънце на тези ширини, но на североизток ще остане много студено, със снеговалежи и силни ветрове. При това моделите на америлканската агенция по Атмосферата и Океаните (NOAA) предвиждат след 5-6 дни ново, масирано студено нахлуване на арктичен въздух, който в момента се намира на канадска територия и е с рекордно ниски температури, до минус 40 градуса на височина 1400-1500 метра.