Има все по-голяма вероятност, обаче, този удар не само да не ни засегне, но и да докара пореден продължителен топъл период в нашата страна.
Ето на какво е базирана тази вероятност:
В момента в района на Северния Атлантик, около Исландия се изгражда област от високо атмосферно налягане - антициклон. В това нямаше да има нищо необичайно, ако  се случваше няколко хиляди километра на юг, в района на Азорските острови, които в почти 300 дни от годината се намират точно под такова барично формирование, Азорския антициклон, а Северният Атлантик е царството на Атлантическите циклони, пренасящи над централната част на Европейския континент топли и влажни въздушни маси през голяма част от студеното полугодие. Посоката на движение на въздушните маси в циклоналните вихри е обратно на часовниковата стрелка. При антициклоните те се движдат по посока на часовниковата стрелка. Като следствие, в средата на следващата седмица в Западна и Централна Европа ще се спуснат арктически въздушни маси от района на Северния полюс, Баренцево и Карско море.
Изместените от обичайното си местоположение североатлантически циклони ще преминават във върволица по периферията на мощния вихър-антипод и в северните си и  северозападни части ще бъдат много добре снабдени със преохладен и влажен арктичен въздух с много ниски температури. В същото време проникналият до Бискайския залив, Пиринеите и дори Северозападна Африка студен въздух ще измести топлия оттам, а последният, подчинявайки се на физичните закони, завихряйки се и издигайки се във височина и в североизточна посока, ще започне да нахлува в югоизточните и източни части на Европа, вкл. и у нас. Много е трудно за се определи къде точно ще минава много контрастната граница между двете силно различни  въздушни маси, но според повечето модели поне през следващите 7 до 10 дни тя ще бъде северозападно от нашата страна и дори за кратко студеният въздух да проникне в северозападните части на България, той веднага ще бъде изместван обратно от силните южни потоци на следващият циклон от серията.
Затова, докато с голяма сигурност през последните дни времето в Западна и дори Югозападна Европа да бъде зимно, с валежи от сняг, снегонавявания,  предизвикващи затруднено придвижване по пътищата във Франция, Германия, Великобритания и дори Северна Испания, както и много по-ниски от обичайните температури за тези  места, в нашата страна преваляванията, когато са налице, ще бъдат от дъжд и дори да преминават в мокър сняг в севертозападните райони и високите полета на Западна България, това ще бъде за кратко и те отново ще преминават в дъжд.
Във всеки случай следете ежедневните ни анализи през следващите дни, тъй като обстановката е изключително интересна и трудно прогнозируема в детайли за нашата страна.