Практически Източните Балкани и районите северно от Черно море през последните няколко дни бяха единственото място на континента, освен западните части на Скандинавието, без екстремни жеги. Този факт се дължи на особената атмосферна циркулация над нашата част на Северното Полукълбо.
Казано накратко, причините са същите, довели до най-студената зима над Русия от 30-40 години насам: антициклоналното господство. В тези атмосферни вихри въздушните потоци са низходящи и възпрепятстват, а често и напълно елиминират облакообразуването. Зиме това води до голямо изстиване на земната повърхност, а в момента - до безпрепятсвеното и  нагряване от силните летни слънчеви лъчи.
Антициклони господстват над Централния Атлантик(Азорския Антициклон), над Средна Азия, Северна Африка, а части от споменатия Азорски антициклон от два месеца се откъсват от него, придвижват се през Северна Европа и  се установяват над Европейска Русия и  Средна Азия, "изпомпвайки" и без това нагорещен въздух от континенталните степи на север. В резултат, над Русия се очертава вероятно най-горещото лято за последните 130-150 години, като температурата в Москва превишава климатичната норма почти непрекъснато с няколко градуса и е около и над 30 градуса. В южните части на Русия антициклоналното време и високото слънце нагряват въздуха при земната повърхност до наистина изумителни стойности, по-обичайни за Саудитска Арабия и Сахара: в някои части на Дагестан(автономна област в състава на Руската федерация) до 40-45 градуса! Да напомним, че това е само няколко градуса под абсолютните моментни максимуми в на Земята, измерени на Арабския полуостров тези дни.
В тази обхванала почти целия континент, пещ, околонормалните температури над нашия регион се дължат на блокирана за почти две седмици над Черно море и северно от него област на високо атмосферно налягане във височина(висок циклон). Обратно на вихрите си-антиподи, той улеснява конвекцията и образуването на мощни облачни системи, водейки до забележимо по-ниски температури и обилни превалявания.
В следващите дни влиянието на тази област ще отслабва и ние също ще усетим горещия дъх на лятото, макар според прогнозите за следващите 7-8 дни, не в тази степен както западната част на континента или Русия.