През оставащите дни до края на седмицата времето у нас ще бъде слънчево и  с летни температури.

То ще бъде обуславяно от бавноподвижен, обширен и стабилен антициклон с център над Южна Русия и Казахстан. В западната му и югозападна периферия въздушният пренос ще бъде предимно от южна и югоизточна посока, а облачността - с дневен ход(незначителна преди пладне и  малко повече след обяд), но валежи са малковероятни, освен в отделни дни на изолирани места в планините. Температурите най-често ще бъдат от 25 до 30 градуса, но в някои дни в низините ще бъдат достигани и стойности до 31-32 градуса. Това са нива, по-високи от обичайните за края на април и началото на май с между 6-7 и 10-12 градуса и често ще достигат и превишават рекордните стойности за съответния ден. Тези температури са около обичайните, но за средата на месец юни. Високи за периода, благодарение на силното слънце и късите нощи, въпреки ясното време, ще са и минималните температури - най-често от 11 до 16 градуса, само в някои дни по високите затворени места и най-ниските инверсионни части на низините до около 10 градуса.

Необичаен е не фактът, че температурите са толкова високи, а това, в комбинация с продължителността на периода, който вече започна и с голяма вероятност ще продължи още поне седмица, възможно и повече, включително и за празничните дни.

И в планините ще бъде много топло  за сезона, с отлични условия за летен туризъм. Температурите на 1200 метра ще бъдат около и над 20 градуса.

По морето ще бъде с няколко градуса по-хладно, при наличие на бриз, тъй като водата е все още студена - около 13 при Варна и 10-11 градуса на Шабла и Калиакра. При все това, тя също бавно ще се затопля в следващите дни.

Предвид факта, че динамичните атмосферни процеси остават далеч от нашата страна - по  западното и северно крайбрежие на континента, може с все по-голяма сигурност да се твърди, че времето до края на месеца и през "дългите" почивни дни ще остава значително по-топло от обичайното за сезона и  с много малка вероятност за превалявания.