Ако трябва да охарактеризираме изминалите три летни месеци с една дума, тя е, разбира се, "горещо".
Разликата между реалната месечна температура и  многогодишната средномесечна такава през летните месеци(аномалията) е положителна и за трите месеца, като за юни средно за страната тя е кръгло един градус, за юли - към градус и половина, а за август 4 градуса. По този начин средната аномалия за трите летни месеци е малко над 2 градуса и това е една много сериозна стойност, когато се говори за сезонна такава. С една дума завършилото лято бе много по-горещо от нормалното. Температурни рекорди имаше, но те бяха сравнително малко и в никой случай не са определящи за крайния резултат, който се получи толкова впечатляващ главно поради две причини: Постоянно горещото време през втората половина на юли и особено през август и подчертано по-топлите от обичайното за нашия климат летни нощи. За второто няма достъпна статистика, но в следващите дни ще се опитаме да ви дадем броя на тропичните нощи за някои от по-важните градове в страната, сравнен с тези през предишни лета(тропична нощ се нарича тази, в която най-ниската температура не е по-ниска от 20 градуса). Що се касае до август, за характера му говори достатъчно фактът, че от 31 календарни дни, всички без последните два, бяха с наднормена температура.
Относно валежите:
Докато юни и юли бяха доста по-влажни от обичайното, със съответно 150 на сто и почти два пъти от нормата средно за страната, продължавайки тенденцията от последните година-две, август бе доста сух. Валежните количества средно за страната са само около 40 на сто от нормалните, като и този показател е завишен, предвид, че в почти всички станции измерените количества са под една трета от нормалните, освен във Видин, където на два отделни валежа през първите дни а месеца са паднали почти 3 пъти над нормалните количества и това завишава средния процент за страната.
Накратко: Изминалото лято бе много горещо, с малко по-нормална първа половина и почти екстремно гореща втора част, а във валежно отношение - много контрастен с подчертано влажно начало и донякъде среда и много сухо продължение и край.