Както vremeto.dir.bg  предупреди още в края на зимата, възможно е следващите  месеци или по-голямата част от тях да се окажат  с наднормени температури. Развитието на времето през март показа, че има немалък шанс за реализацията на подобни прогнози.
Продължаващото няколко месеца наднормено време в Съединените Щати и началото на продължителен наднормен период и в Европа през март, сочат точно в тази посока.
Американската агенция за океаните и атмосферата (NOAA), в прогнозите си за Европа продължава да очаква наднормено време в жентъра на континента, като аномалията ще бъде около и над 2 градуса(с толкова температурите ще бъдат по-високи от обичайните за съответния период). Според тях страната ни ще попада в границата на наднорменото ядро, като най-ясно изразена ще бъде наднормената температура в северозападната половина на страната. Необходимо е да се отбележи, че твърде често подобни дългосрочни прогнози улавят тенденцията, но са консервативни, респ. аномалията би могла да бъде и по-голяма. Март даде сериозен довод в подкрепа на тази прогноза: след студеното начало  на месеца, от средата му над страната се установи наднормено време, което компенсира почти четирите градуса по-студено от обичайното време и месецът ще излезе по-топъл от обикновено с около градус средно за страната. Най-голяма разлика ще има точно над северозападните райони, където температурите са по-високи от обичайните с повече от 2 градуса - точно това сочеха и сочат прогнозите на американските специалисти.
Подобно разпределение на аномалиите се дължи на главния "агент" на хубавото и топло време за Европа, Азорския антициклон, който вече месец определя времето над Западна и голяма част от Централна Европа.
С оглед на рекордните продължитени горещини в САЩ, привържениците на теорията за Глобалното затопляне(т. нар. "алармисти") надигнаха отново гласове. Този път техен аргумент е, че макар 2011 да не се нарежда сред десетте най-топли години за историята на наблюденията, тя е най-топла сред последните няколко години с действаща Ла Ниня. Да обясним какво означава това.
Студената аномалия на една съществена част от площта на Тихия океан се нарича Ла Ниня и когато е налице, както през изминалата година, 2008, 2003 и т.н) намалява с няколко десети средната температура на Земята. Оказва се, че миналата година, с ясно изразена Ла Ниня все пак е била най-топла сред последните няколко такива.
Вторият довод на алармистите е, че продължилият няколко години период на спокойно слънце, който приключи есента на миналата година с рязкото му активизиране, също е допринесъл за временното "маскиране" на тенденцията за затопляне, причинена от парниковите газове. Нещастието, смятат те, е че двата фактора спират да действат едновременно: Слънцето вече показва умерена, на моменти и висока активност, а Ла Ниня е в период на спад и в следващите месеци ще мине в неутрална фаза.
Не може да се отрече, че изключително топлата зима в Северна Америка, продължаващите аномални по обхват и продължителност жеги там, установяващото се и над Западна Европа по-топло от обичайното време, ранната пролет в голяма част от Сибир, са или биха могли да бъдат аргументи в полза на подобни твърдения.
При всички случаи, следващите месеци ще хвърлят светлина върху състоятелността им.
Към настоящия момент очакванията за горещо или дори рекордно горещо лято у нас или в някои райони на страната, изглеждат по-скоро логични.