Нашата страна ще бъде в центъра на този "театър на военните действия" и въпреки, че този факт затруднява почти до невъзможност да се направи детайлна прогноза с точни стойности на елементите в нея, все пак обстановката е истинска "наслада за окото" на ценителя. 

В по-общ план. Първо, макар с малка честота за последните дни на март, подобни  масивни студени нахлувания не са толкова голяма рядкост за най-променливия месец в годината. Второ: този сблъсък, колкото и зрелищен да е и колкото и да отложи началото на метеорологичната пролет, все пак е с предизвестен край: дали в последните 2-3 дни на месеца или първите 1-2 на април, неминуемо ще настъпи чувствително повишение на температурите след интересното единоборство на сезоните през следващата седмица.
"Откъде се взе този студ"?
Първият хрумнал отговор не е съвсем верен - да, от Арктика, но в момента тази преохладена въздушна маса се намира над...Сибир. По-точно северната част на Централен Сибир. По площ тя е доста голяма, а температурата на  студеното ядро на около километър и половина височина е под минус 25 градуса. Площта на тази впечатляваща въздушна маса е, с грубо приближение, колкото на 20-25 "Българии" или малко повече. В следващите 48-72 часа тази преохладена въздушна маса ще бъде подхваната от баричните сили  на мощния полярен антициклон с център в момента точно над Северния полюс и "завъртяна" на запад. По-голямата част от това петно ще премине над Карско море и море Лаптеви в арктическите ледени акватории, а част ще бъде изтеглена в периферията на един силен гребен на антициклона и запратена към Централна и северната част на Източна Европа - Скандинавието, Полша, части от Германия, Беларус, северна Украйна  и европейската част нна Русия. Там ще настъпи или продължи истинската зима, а закъснението на пролетта в Украйна например вече ще стане три седмици и повече. 
Къде се намираме ние в този сценарий? Благодарение на създателите на нашата държава, които са я основали на това сравнително южно  място - предимно в периферията на процесите. С уговорка, че в следващите дни е възможно залитане на моделите в една или друга посока, сега ще ви представим най-вероятния към момента сценарий за развитието на времето в следващите 7-8 дни.
В следващите 24 часа към страната ни ще приближава средиземноморски циклон. В челото на този вихър още през нощта отново ще се появи южен вятър, а температурите северно от планините и източните райони ще се повишат под негово въздействие.
До сутринта от запад ще започнат превалявания, които утре ще обхванат цялата страна. Ще вали повсеместно с различен интензитет и прекъсвания, но на места валежните количества ще бъдат съществени. Валежите ще бъдат от дъжд, освен по най-високите планински  части. Утре около обяд от запад ще започне да нахлува по-студен въздух, но валежите ще преминат в сняг  до над 900-1200 метра по сегашна преценка - през нощта и в сутрешните часове на петъчния ден, като ще спират от запад на изток.  
Облачността в петъчния ден ще бъде променлива, а вятърът - умерен и силен от северозапад. В Дунавската равнина не са изключени и бурни пориви, там времето ще бъде опасно поради тази причина. Дневните температури ще са между 7 и 12 градуса, но времето ще бъде дискомфортно заради силния и бурен вятър.
В събота вятърът ще отслабва, без да стихва напълно  през деня - това ще стане привечер и преди полунощ. Отминавайки на североизток, "нашият" циклон ще "хване" в циркулацията си студен въздух с арктически и сибирски произход, който вече ще бъде над Украйна и Беларус. Със сигурност ще четем съобщения в медиите за виелиците и много студеното и ветровито време в Централна и Източна Европа в края на тази и началото на другата седмица. 
Но да се върнем към времето над нашата страна.
В неделя и понеделник два срещуположни потока ще спорят за контрол над Балканите: студен от север в тила на споменатия циклон и гребен от високо налягане от Гренландия към Централна Европа и топъл от югозапад между една циклонална област над Северозападна Африка, която ще се разширява към Балканите и слабо изразен антициклон южно от нас, над Египет и Либия.
Инициативата ще преминава неколкократно от едната към другата страна. Най-вероятно в събота и неделя студът при земя ще се почувства много осезаемо в Североизточна България, където дневните температури ще бъдат ниски - едва ли ще превишат 4-5 градуса, по високите места - малко над нулата. Там не изключваме слаби извалявания от сняг, предимно от краткотраен тип, при което не са изключени и изненади с установяване на тънка временна снежна покривка по по-високите места на Лодогорието. Същевременно над Югозапада на страната дневните стойности ще достигат 10 градуса, възможно и градус-два повече.
В понеделник към страната ни ще приближава нов циклон и в челната му част студената въздушна маса ще бъде отхвърлена от баричните му сили няколкостотин километра на север. Ще започнат превалявания от дъжд, над 1200-1500 метра - от сняг.
Много е трудна преценката за вторник. На 80-90 на сто от равнинната територия на страната първоначално ще вали дъжд. Сложна обстановка се очертава за Северозападна България и планините. Теоретично, макар там да е най-студено във височина, този студ отначало все пак не  би бил достатъчен за сняг, особено през деня, но при земя от североизток е твърде възможно да прониква достатъчно студен въздух, който да направи възможен снеговалеж там. Тази част от прогнозата ще се уточнява в  последните дни преди обстановката. 
Във вторник в по-голямата част от страната ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, над 800-1000 метра - от сняг.
След обяд и срещу сряда, с изтеглянето на циклона на изток, в тилните му части  ще прониква отново студен въздух и валежите в западната и централна част на Северна България ще преминат в сняг, но успоредно с това ще отслабват и спират.
Опасно ниски за цъфналите овошки температури са възможни в сряда и  в четвъртък, но страната ни ще остава предимно в циклонално поле, с наличие на някаква облачност. При това, поради липса на достатъчно дълги периоди с ясно време, от сегашна перспектива изглежда, че масово минимумите няма да са под минус 4-5 градуса в посочените два дни,  за относително кратки периоди през нощта и преди изгрев слънце.
Предварителните сценарии сочат начало на повишение на температурите през втората половина на следващата седмица и истински пролетни температури в последните 1-2 дни на месеца ИЛИ първите на месец април.