През следващите дни времето над континента ще се обуславя от разположена над западните и югозападните му части добре изразена област на високо атмосферно налягане - Азорския Антициклон. В неговата западна и  централна част на много места в Европа температурите достигнаха високи  за сезона стойности от 30-32 градуса. По североизточната му и източна периферия от север и  северозапад се спускат периодично студени въздушни маси и т. нар. "гмуркащи се" циклони, които предизвикват валежи от мокър сняг и сняг в Европейска Русия, а в граничните области между тези атмосферни формирования, в които попада и страната ни, заради големите разлики в атмосферните налягания(градиенти), има силни ветрове. Времето се различава в голяма степен в посока от запад на изток и това ще се запази и през следващите няколко дни.
  
В неделя  и понеделник облачността ще бъде значителна над по-голямата част от страната. В неделя над източните райони, а в понеделник над цялата страна ще превали слаб дъжд. Температурите през деня ще бъдат от 10-11 в източните райони до 16-17 в западните, а минималните от 3 до 8.
През следващата седмица времето отново ще бъде в голяма степен различно в западните и източните части на страната. Облачността ще бъде променлива, в източните райони и към средата на седмицата - по-често значителна, а в западните части на страната през някои от дните ще намалява и до слънчево време. Ще превалява предимно слаб дъжд, освен в сряда и четвъртък, когато на отделни места около планините и  в източните райони са възможни и по-значителни валежи. Температурите ще останат ниски на изток: от 9-10 градуса там до 18-20 в югозападните части(виж прогнозите по градове). По-високи с няколко градуса ще бъдат температурите във вторник, сряда и в края на седмицата.
Минималните температури ще бъдат от 2 до 7 градуса, по високите полета на Западна България до около нула и в някои дни, най-вече във вторник сутрин са възможни слани.