vremeto.dit.bg периодично и многократно ви напомня, че прогнози, освен като предварителни най-общи сценарии за повече от 6-7 дни напред във времето, няма как да бъдат точни и достоверни.
Дори такава "прогноза" да се сбъдне, това ще бъде чиста случайност, при това, ако съответната бъде съобразена с климатичните особености на сезона в региона, за която е направена.

Пример: ако сега напишем, че на Коледа 2014 ИЛИ Нова година 2015 "в страната на места ще превали сняг", подобна "прогноза" чисто статистически за различните места има шанс да се сбъдне с една вероятност между 20 и 40-50 на сто(съвсем илюстративно). Ако, обаче кажем, че на Гергьовден в Пловдив ще вали сняг, подобна прогноза би била само "кука" за интернет-потребители, които да правят трафик на съответния сайт, в най-добрия случай злоупотребяващ с любопитството на хората.
Не, на Илинден нито в Пловдив, нито където и да е в низините, сняг няма да вали, т.е вероятността за това е нулева или близка до нулата, като остатъкът, клонящ към безкрайно малки числа, се дължи на евентуалната "възможност"от космическа катастрофа, която е под едно на квадрилион, ако читателят иска някакво успокоение.

Докато, ако напишем отсега, 4 месеца по-рано, че в дните около или след Гергьовден на места в страната ще превали и прегърми, вероятността тази "прогноза" да се окаже вярна, е почти сто на сто(във всеки случай над 90 на сто), тъй като уклончивата и безполезна формулировка:  "дните след Гергьовден" практически вкарват в "таргета" целият месец май, а през въпросния месец, дори екстремно сух(какъвто точно той много рядко е в нашата страна от начало до край!), поне на места в планините няма да се размине без превалявания с гръмотевици.

Както напомняме цяла зима, такива "прогнози" бяха давани от многобройни  сайтове и други медии, със сензационна цел, поне дузина пъти. Тя не се реализира нито веднъж, с едно изключение и в този смисъл не можем да говорим за прогнози, а само за повтаряне на безсмислена мантра, която по чисто климатични причини все пак е възможно и да се реализира, макар рядко и без практичекса прогностична стойност.

Да видим сега, все пак: В крайна сметка ще вали ли сняг на 20 февруари?

Възможно е - на места по високите части на планините. Без да е сигурно, но и без да е изключено.
В низините вероятността за това е под няколко процента(не забравяйте: прогнозата не е разписание и в нея винаги има приемлива малка неопределеност!).

В общи линии атлантическата циклонална долина, в чиято южна или югоизточна периферия се намира страната, остава активна и консолидирана в следващите 6 до 8 дни. Времето ще се различава само в нюанси от днешното: при западни потоци най-топло щв бъде на юг и северозапад, а при южни - в източните райони и северно от планините. Валежите, когато ги има, на повечето места ще бъдат символични, а дневните температури - с двуцифрени стойности или малко по-ниски в северозападните райони при южни потоци.
Някаква евентуална промяна в тази обстановка е възможна едва в средата на третата "скъсена" декада на месеца(23-25 февруари) и това, дори при най-добро желание, не може да бъде коментирано сериозно отсега.
Както неведнъж сме споменавали, "опашките" на моделите(сроковете след 6-7 денонощия напред в бъдещето) са негодни за точна прогноза, заради неопределеността и променливостта си. Ако някой ви даде прогноза за след 10 дни и тя се реализира, би било чиста случайност.
Пример: в предишните 2-3 обновления на американския ГФС за последните дни на месеца над региона ни се предвиждаха валежи от дъжд, но с доста студена въздушна маса над Северна Европа, която в перспектива би могла и да доведе до зимна обстановка от мартенски тип - като теоретична възможност.
В последното обновление, обаче - напротив: имаме пролет без край, след мимолетното преминаване на студен фронт около 22-23 число на месеца, което трудно ще понижи дори минималните температури под минус 2-3 градуса, а валежите в низините - кратки, биха били от дъжд.

Очаквайте анализите ни и в следващите дни, а дотогава, в резюме: истинска зима до 20-21 февруари(поне!) не се  очаква. Другото са спекулации.