След месец  и половина наднормени температури, довечера предстои сериозна промяна на времето. В момента от акваторията на Северния Ледовит океан и Гренландия, със силни и бурни ветрове през Северно море и Германия към централните части на континента нахлува много  студена  арктична въздушна маса. Към настоящия момент предната и част(студеният фронт) е достигнала Чехия и бързо се придвижва на юг  и югоизток. Още през нощта тя ще достигне и нашата страна. Температурите днес, от 14 до 20 градуса след обяд ще бъдат лебедовата песен на топлото време и още утре на някои места дневните температури ще са с почти 20 (двадесет!) градуса по-ниски от днешните.
По-късно след пладне и привечер днес ще завали дъжд, който бързо ще преминава в сняг, но продължителността на валежа няма да надвиши час-два. На много места в страната ще се образува тънка снежна покривка. Малко повече валежи са възможни по планините и най-вече Родопите и Югоизточна България. Вятърът от северозапад ще бъде силен и бурен.
Утре и в събота дневните температури ще бъдат около нула градуса. Облачността ще бъде променлива, до незначителна. Ще бъде студено и ветровито. Минималните температури утре и в събота ще бъдат от минус 6 до минус 1 градус.
В неделя и понеделник ще остане почти без промяна. Вятърът от запад в Дунавската равнина ще отслабне, но няма да стихва съвсем. Температурите ще се повишат слабо и ще бъдат около нормалните за декември, от нула, минус 1 до плюс 4-5, на места в крайните северозападни и югозападни райони до 6,7 градуса.
Към вторник отново ще се заоблачи и ще започнат слаби превалявания от сняг, но за подробности следете следващите ни анализи и прогнози.
Предварителните очаквания са, че студеното време ще продължи поне до 17-18 декември, след което ще последва постепенно затопляне.