За цялата изминала 2018 година, само един месец - октомври, е успял да стори това.

През април в Арктика, в Северна Европа, Калифорния и Северно Мексико, в Централна Африка, Монголия и Китай, се проявиха големи положителни аномалии на средната месечна температура на въздуха.

В Китай средната месечна температура на въздуха повтори най-високото постижение, първоначално установено през 1998 г.

В Арктика това е петият най-топъл април, а в Европа е сред десетте най-топли.

Температурата на въздуха над топлия Гълфстрийм е много по-висока от нормалната, докато в умерените и тропическите ширини на Атлантическия и Тихия океан е около нормалната. Същото се отнася и за страните от Близкия изток.

В Русия средната температура през април е сред десетте най-високи стойности в метеорологичните записи.

Въпреки това, западът и изтокът на страната не са получавали топлина по равно. В по-голямата част от европейската територия, в Урал и частично в Западен Сибир, средната месечна температура на въздуха само малко надвишаваше многогодишната средна стойност. Има райони, в които тя е дори по-малка от нея (подножието на Северен Кавказ и частично Омск, Новосибирск и Тюменска област).

В същото време, в източната част на страната, аномалиите на средната месечна температура достигат +4 ... 10 °. В северната част на Далекоизточния федерален окръг той е най-топлия април в историята, а на юг е сред десетте най-топли. Виж картата:

Снимка: ГМЦ РФ