Южна Африка обяви национално бедствено положение заради най-тежката в историята на страната вълна от прекъсвания на електрозахранването, съобщава Financial Times.

Изданието съобщава, че това е резултат от мерките, с които правителството се опитва да премахне пречките пред инвестициите в енергоснабдяването извън разбития енергиен монопол Eskom.

 По време на речта си за състоянието на страната вчера президентът Сирил Рамафоса обяви, че мярката ще влезе в сила незабавно, тъй като прекъсванията на електрозахранването, които засягат най-индустриалната африканска държава всеки ден през тази година, са "екзистенциална заплаха за нашата икономика и социалната ни структура".

Вестникът обяснява, че "през последните месеци Eskom трябваше да прекъсва електрозахранването на част от клиентите си до 10 часа на ден, за да предотврати ускоряващия се срив на остаряващите въглищни електроцентрали, които са в основата на енергийната мрежа на Южна Африка и да предотврати пълен срив на мрежата.

В резултат на това управляващият Африкански национален конгрес на Рамафоса е изправен пред гнева на южноафриканците на националните избори през следващата година, тъй като фабриките спират работа, посевите съхнат без напояване, а храната гние в хладилниците".

Обявяването на бедствено положение "ще ни позволи да освободим критична инфраструктура като болници и пречиствателни станции от спиране на товара... ще ни позволи да ускорим енергийните проекти и да ограничим регулаторните изисквания", заяви Рамафоса.

Въпреки това вестникът отбелязва, че южноафриканското правителство "вече е направило амбициозни политически промени, за да разгърне частното производство на енергия извън Eskom, но експерти и инвеститори предупреждават, че ще са необходими години, за да дадат резултат".