Много от страниците с мнения в десните британски вестници са заети със статии, атакуващи групи от активисти за климата, като Extinction Rebellion и Just Stop Oil, в момент, когато се разгаря нова вълна от протести.

"Привилегированите екоактивисти, които участват в тези лекомислени акции - от атаката срещу Голямото национално първенство до хвърлянето на супа върху безценни произведения на изкуството в галериите - се интересуват повече от това да се покажат, отколкото да спасят планетата", се казва в редакционна статия на Daily Mail.

В нея се казва, че полицията и съдиите не са достатъчно строги, като се оплакват, че повечето протестиращи получават само "шамарче".

В материала пише още: "Повечето хора знаят, че има смисъл Великобритания да се откаже от изкопаемите горива и да премине към възобновяема енергия. Но те са също така прагматични и разбират, че това няма да стане за една нощ - колкото и силно да крещят еко-войниците."

Вестник "Сън" също призовава за по-драконовски мерки с редакционна статия, озаглавена: "Нуждаем се от несимпатични съдии и смислени присъди затвор, за да се справим с търсещите внимание каскади на екоманиаците." Изданието отхвърля протестиращите от "Просто спрете петрола", като тези, които прекъснаха Световното първенство по снукър, като "разгорещени младежи с модни каузи".

В "Дейли мейл" Мик Хюм, редактор на либертарианския блог Spiked и основател на спряното списание Living Marxism, също отхвърля протестиращите и призовава за по-строги наказания.

"Подозирам, че колкото по-дълго продължават тези протести, без да бъдат наказвани, толкова повече ще виждаме как обикновените хора се намесват там, където полицията и съдилищата толкова често отказват. Това може да стане неприятно", пише той.

Във в. "Дейли експрес" Естер Кракуе пита: "Защо активистите могат да нарушават закона безнаказано и да не понасят никакви реални последствия?" В същото време колумнистът на Daily Express Тим Нюарк казва, че протестиращите са от "средната класа" и затова се опитват да успокоят вината си за относителния си жизнен комфорт с "демонстрация на добродетел".

Нюарк пише: "Време е вече експертите да намалят алармиращата реторика и да ни кажат истината за изменението на климата: че то се случва, но ние можем да се адаптираме, за да смекчим най-лошите му аспекти, без да се наказваме, като съсипваме икономиките си." Идеята, че светът може да разчита само на "адаптиране" в отговор на изменението на климата, което означава, че няма за какво да се притесняваме, е класически тропинг или "опорка" на климатичния скептицизъм и не се потвърждава от доказателствата.

Друга климатоскептична колумнистка, Алисън Пиърсън, също има какво да сподели по отношение на протестиращите срещу климата в Daily Telegraph. Не е изненадващо, че те са почти идентични с тези на нейните съидейници в други десни вестници. "Ядосана съм, че разглезените, безмозъчни хлапета... си присвояват високия морал, докато страната ни е морално изнудвана да се впусне в самопричинена катастрофа, която ще срине жизнения стандарт на милиони хора, които не са знаели, че са гласували да бъдат по-бедни или по-студени", пише Пиърсън.

Независимо от това изобилие от климатоскептично съдържание в британските вестници, изследователят на климатичните медии д-р Джеймс Пейнтър публикува статия в Conversation, в която обяснява новото си изследване, показващо спада на климатичния скептицизъм в световните новинарски канали, включително и в Обединеното кралство. Екипът му оценява отразяването на доклада на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) от 2021 г. и установява, че сред основните новинарски канали скептицизмът по отношение на науката за климата до голяма степен е изчезнал. Такъв скептицизъм обаче все още се задържа в десните новинарски канали, като Fox News в САЩ и GB News в Обединеното кралство.