Германското списание "Щерн" съобщава, че "активисти на движението за климата "Последното поколение" са положили символично тръбопровод пред федералното министерство на икономиката в Берлин във вторник".

Искането им е Германия да се откаже от потенциалните доставки на газ от Катар.

Изданието продължава, че "подовите панели пред входа са били премахнати, за да се освободи място за тръбите с надпис "Катарски поток".

То цитира и един от участниците в кампанията: "[Ако] останем по този начин, никога няма да слезем под 1,5C и се насочваме към климатичен колапс. И това трябва да спре. Излезте от изкопаемите горива и преминете към възобновяеми енергийни източници".

Междувременно Handelsblatt помества интервю с Леонхард Бирнбаум, ръководител на E.ON, който продължава да се обявява против ембаргото върху доставките на руски газ.

Той казва, че това не е само заради последиците за Германия: "Ако смятаме, че можем да осигурим доставките за Германия, без да се погрижим заедно за другите страни, тогава ЕС ще се разпадне".

Manager Magazin съобщава, че ново проучване на Грийнпийс показва, че Германия ще плаща повече за руските енергийни доставчици през тази година, като посочва, че "разходите за руски петрол заплашват да нараснат от 11,4 млрд. евро през предходната година до 14,3 млрд. евро през тази.

Сметката за внос на газ може да се удвои от 8,8 млрд. евро през миналата година до 17,6 млрд. евро поради нарастващите цени".

Друго издание, Energie&Management, съобщава, че ЕС е отделил 20 млрд. евро за климатична неутралност в Германия, като добавя, че "парите ще бъдат използвани предимно за инвестиции в енергийна ефективност и намаляване на емисиите на CO2, за да може Германия да стане климатично неутрална до 2045 г.".