Европейската комисия обяви нови правила, определящи условията, при които правителствата на ЕС могат да подпомагат компании по екологични съображения, да стимулират чистата енергия и постепенно да прекратяват подкрепата за изкопаемите горива, съобщава EurActiv.

Според информационния уебсайт, насоките имат за цел да приведат правилата на ЕС за държавните помощи в съответствие с Европейската зелена сделка и след като бъдат официално приети в началото на следващата година, ще се прилагат незабавно към всички правни текстове на ЕС.

Изданието допълва, че след това държавите членки на ЕС ще имат срок до 2024 г. да приведат съществуващите си схеми за помощ в съответствие с новите изисквания.

В материала се отбелязва, че се разширява обхвата на държавната помощ, така че да включва области като енергийната ефективност на сградите и инфраструктурата за чиста мобилност.

Ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви пред репортери, че ще има и "специална клауза" за природния газ, която ще позволи на "държавите членки с най-нисък БВП да преминат от въглища към газ".

Ройтерс посочва, че подкрепата за изкопаемите горива като въглища и нефт е "малко вероятно да бъде одобрена, докато новите инвестиции в природен газ трябва да бъдат съвместими с целите на ЕС в областта на климата". Информационният бюлетин отбелязва, че държавите членки ще могат също така да използват помощта за затваряне на рентабилни инсталации за въглища, торф и шистов нефт "по-бързо, отколкото биха го направили самите пазарни сили".

Междувременно в. "Гардиън" съобщава, че Комисията е изправена пред "ответна реакция" от страна на активисти за климата, включително Грета Тунберг, във връзка с плановете за включване на газ и ядрена енергия в "зеленото" ръководство за инвестиции. "Таксономията за устойчиви дейности" на ЕС, която се очаква в края на годината, има за цел да насочи инвеститорите към проекти, които са в съответствие с целите на блока в областта на климата.

Според вестника служител на ЕС е заявил, че газът и ядрената енергия вероятно ще имат "кехлибарен" статут, което означава, че няма да бъдат в категорията "зелени" заедно с възобновяемите енергийни източници, но въпреки това ще бъдат включени в таксономията.

В Германия индустриалната група BDEW съобщи, че въглищата и ядрената енергия - два енергийни източника, от които страната планира да се откаже - представляват по-голяма част от производството на електроенергия в страната през 2021 г., отколкото година по-рано, според Ройтерс.

Друг материал на Ройтерс съобщава, че норвежкият фонд за богатство на стойност 1,4 трлн. долара няма да се оттегля от компании, които са големи замърсители, за да изпълни плановете си да направи инвестиционния си портфейл въглеродно неутрален до 2050 г., а вместо това ще бъде "активен акционер" в такива компании, като ги подтиква да осъществят преход към нулево нетно потребление.