Газовите котли в домовете на Обединеното кралство произвеждат два пъти повече емисии на CO2 от всички национални газови електроцентрали, взети заедно, според анализ на благотворителната организация за климата, пише статия в Гардиън.

Според изданието проучването установява, че резултатите "подчертават спешната необходимост от силна правителствена политика за бързо въвеждане на нисковъглеродно отопление, като например термопомпи".

В статията се споменава и друг анализ, проведен от Thinktank Energy and Climate Intelligence Unit, който установява, че високите цени на газа означават, че сметките за енергия на хората, живеещи в лошо изолирани жилища, ще се увеличат с до 246 паунда годишно.

В него се отбелязва, че Обединеното кралство има "най -стария жилищен фонд в Западна Европа, но процентът на монтаж на изолация за дома се е понижил с 95% между 2012 и 2019 г.".

Макс Уейкфийлд, директор на кампании в отрасъла, коментира в "Гардиън", че "лошо изолираните домове във Великобритания влошават енергийната криза" и призовава за спешни действия от правителството по жилищния фонд на страната чрез програма за модернизиране и постепенно премахване на газовите котли.

"Добре проектирана програма за ремонт на домовете на нацията трябваше отдавна да бъде проведена: това е просто изолиране, а не ракетна наука. Вместо това сме свидетели на десетилетие на половинчати мерки и пълен провал ", пише той.

Сън, от друга страна, докладва за предупреждение от "експерти от индустрията" в търговската организация "Съвет на индустрията за отопление и топла вода", че някои хора ще се изправят пред "сметка от 2500 британски лири, само за да обновят тръбопроводите, необходими за установяване на екологични термопомпи".