Таймс съобщава, че според правителствени източници, "Борис Джонсън планира да стартира схема за бракуване на бойлери за 400 млн. паунда.

Схемата, предлагаща на хората безвъзмездни средства в размер на 7 000 британски лири, за да насърчи собствениците на жилища да купуват нисковъглеродни алтернативи".

Вестникът добавя: "Дан Розенфийлд, началникът на кабинета на премиера, изготви планове за обновяване на съществуваща схема за безвъзмездни средства за чиста топлина, която стартира през април следващата година.

Тя трябваше да работи в продължение на две години с бюджет от 100 милиона паунда, като предлага на хората безвъзмездни средства до 4000 паунда.

Таймс има сведения, че премиерът иска да удвои бюджета и да управлява схемата в продължение на три години с увеличен стартов грант от 7000 британски лири.

Плановете ще помогнат за финансиране на инсталирането на близо 60 000 термопомпи, което ще приведе разходите в съответствие с тези за газовите котли.

Правителството също се готви да започне масирана рекламна кампания за схемата, за да насърчи хората да сменят газовите си котли. "

Вестникът продължава: "Казва се обаче, че Министерството на финансите се съпротивлява на предложенията на фона на опасенията, дали схемата ще бъде готова навреме. Разбира се, има опасения от повторение на безвъзмездната финансова помощ Green Homes, програма от 1,5 млрд. Паунда за декарбонизация на домакинствата, която беше премахната през март след шест месеца поради нисък интерес.

"Хазната не се противопоставя на принципа на схемата за бракуване на бойлерите", казва източник от правителството. "Тревожим се дали това ще бъде ефективно. Премиерът обаче стои изцяло зад плановете. Той вижда това като ключово съобщение в навечерието преди следващата среща по климата. "