Търговската организация Energy UK предупреди за "катастрофални последици" за инвестициите в зелена енергия, ако правителството продължи с това, което вестникът нарича "фактически неочакван данък върху нисковъглеродните електроенергийни компании".

Вестникът продължава: "Енергийните компании определиха тази политика като ефективен данък "неочаквани приходи" и се опасяват, че тя е дори по-наказателна от отделната такса за производителите на нефт и газ, която беше въведена от бившия канцлер Риши Сунак през май."

Документът продължава: "Energy UK изпрати брифинг до всички депутати преди фискалната декларация на канцлера Джереми Хънт - очаквана на 31 октомври - в който предупреждава, че ограничението, както е замислено в момента, "ще затвърди данъчен режим, силно наклонен в полза на петрола и газа, и ще изпрати катастрофално послание [към световните инвеститори] относно ангажимента на Обединеното кралство по отношение на климата".

The Times цитира брифинг на Energy UK за депутатите, в който се казва: "Докато извънредният данък за производителите на нефт и газ съдържа щедри освобождавания чрез инвестиционна отстъпка, такава разпоредба не съществува при горната граница на приходите." BusinessGreen също публикува историята.

Междувременно в статия на Guardian, публикувана в петък, се задава въпросът "колко зелени са кандидатите за лидер на торите", които ще станат следващият министър-председател на Обединеното кралство. Тя дава на фаворита Сунак две от пет точки: "Неговият неохотно въведен извънреден данък върху петролните и газовите компании също съдържаше големи вратички, позволяващи на компаниите да реинвестират в изкопаеми горива."

"Голямото четиво" в National разглежда: "Как Партията на торите се преориентира към скептицизъм по отношение на климата". То започва така: "Само 72 часа след като Лиз Тръс стана министър-председател, тя отмени забраната за фракинг."

Колумнистът Пол Роутлидж пише за Daily Mirror: "Нека за разнообразие да станем противоречиви. Фракингът за газ беше въпросът, който косвено свали Лиз Тръс, тъй като лейбъристите се опитаха да го забранят завинаги... Не съм съгласен с моята партия. Когато става дума за фракинг, аз съм Yimby - Да, в моя двор!"

На друго място "Гардиън" съобщава: "Собствениците на земи призовават за отпадане на плановете за забрана на използването на слънчева енергия в земеделските земи на Англия."

Редакторът на BusinessGreen Джеймс Мъри използва блога си, за да размишлява върху "климата на хаос", който заобикаля консервативното правителство. Той заключава: "Изглежда все по-вероятно, че ако Обединеното кралство иска да получи икономическа програма, насочена към нулево нетно потребление, от която толкова отчаяно се нуждае, ще се нуждаем от избори, за да я осъществим, а няма гаранции, че ще я получим скоро. Хаосът все още не е приключил."

The Sunday Telegraph съобщава: "Според земеделски групи плащанията за стимулиране на устойчивото земеделие (Sustainable Farming Incentive - SFI), които трябваше да бъдат най-достъпната част от схемата, са твърде ниски, за да насърчат земеделските стопани да се включат в нея, особено в момент, когато недостигът на храни в световен мащаб повишава цените."

Накрая, BusinessGreen съобщава: "Средното пазаруване на храна ще струва на британските домакинства с 407 паунда повече тази година в резултат на въздействието на климата и нарастващите цени на петрола и газа, според ново изследване на Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU)."